Groener dan dit gaan we steden niet krijgen

20.05.2016 | Trends | 656 keer bekeken
Groener dan dit gaan we steden niet krijgen

Vincent Callebaut is bio-architect en de samenlevingsmodellen die hij ontwerpt zijn een visie van de toekomstige groene stad. Zijn ontwerpen lijken uit een science fiction film te komen.

Inspiratie voor Callebaut is, vanzelfsprekend als je de ontwerpen ziet, de natuur. Hij zet natuurlijke constructies die hij ziet in planten en bloemen om naar architectuur. Hij houdt daarnaast rekening met de dreigende overbevolking en ontwerpt in de hoogte. Callebaut heeft ook ontwerpen gemaakt van een drijvende stad. Hij heeft daarvoor de bouw van waterlelies bestudeerd, zodat zijn steden op het water zouden kunnen drijven.

Lees ook: De stad van de toekomst ziet er zo uit

In de gebouwen in de ontwerpen van de Belg wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke energiebronnen, zoals zonne-energie. De gebouwen dienen waar mogelijk meerdere doelen: er wordt gewerkt, gewoond én er kan aan landbouw gedaan worden. De druk op het milieu veroorzaakt door vervoer valt zo voor een deel weg.

Vincent.png

Futuristische toekomstmuziek?
“We moeten het beste van vroeger en nu combineren. De stad moet geen blik naar het verleden zijn”, zei Callebaut tegen Knack. Hoewel de ontwerpen niet geschikt lijken om daadwerkelijk gebouwd te worden, weet Knack ook te melden dat het niet bij futuristische toekomstmuziek hoeft te blijven: “In Taipei, de hoofdstad van Taiwan, wordt er momenteel hard werkgeleverd zodat nog in 2016 het eerste ecologische gebouw de deuren kan openen.”

Om zijn ideeeën te realiseren is Callebaut gaan samenwerken met ingenieurs en universiteiten. Zo ontstond volgens Knack het plan om op drukke plaatsen, zoals in stationsgebouwen, tegels te leggen die energie opwekken wanneer er passagiers over wandelen. “De enige plaats waar een grote voetafdruk wél voordelig is voor het milieu.”


Wat denk jij van de ontwerpen van Callebaut?

Redactie RenovatieProfs


Beelden: Vincent Callebaut Architects

Vincent 3.png

Blijf altijd op de hoogte
Meld jezelf nu aan voor de RenovatieProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.


Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren