Geslaagde praktijkproef met zelfherstellend biobeton

18.06.2015 | Trends | 2225 keer bekeken
Geslaagde praktijkproef met zelfherstellend biobeton

Beton is het meest gebruikte bouwmateriaal te wereld. Het heeft alleen één groot nadeel: het scheurt en door die scheuren kan de wapening gaan roesten. De TU Delft heeft zelfherstellend biobeton ontwikkeld en de eerste praktijkproef is uitstekend gegaan. De betonnen vloer van een parkeergarage in Apeldoorn is in een mum van tijd gerepareerd.

12.000 vierkante meter aan beton is gerepareerd met de nieuwe techniek, die als volgt werkt: het zelfherstellend biobeton is beton vermengd met bacteriën die kalkzandsteen produceren. Door de bacteriën worden scheuren gerepareerd en brokkelt het beton niet verder af.

Kost veel tijd
Bij de traditionele methode moeten de scheuren worden opgevuld, wat enorm veel tijd kost. Het biobeton moet geïnjecteerd worden met de bacteriën, die vervolgens het werk doen. De parkeergarage hoeft in dit geval niet te sluiten

Lees ook: Bouwmateriaal van vulkanisch gesteente sterker dan beton

Het zelfherstellend beton is vooral een ideale uitkomst voor ondergrondse ruimtes waar bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen worden opgeslagen. Er is geen mensenwerk meer voor nodig om dat beton te repareren, wat voor meer veiligheid zorgt. Voor woningbouw is de traditionele manier nog wel voordeliger.

Lees ook: Vijf vragen over warmbeton

Het product is ontwikkeld door microbioloog Henk Jonkers van de TU Delft en komt nog dit jaar op de markt. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (3)

Reageren
 • Johan Geut
  18.06.2015 - 09:46 uur | Johan Geut

  Eeerste goeie nieuws van deze ochtend !

 • Felix van Pelt
  18.06.2015 - 09:32 uur | Felix van Pelt

  er is veel te doen in deze categorie van herstel dus nieuwe ontwikkelingen zijn welkom.

 • Marco de Kok
  18.06.2015 - 09:18 uur | Marco de Kok

  Heel innovatief en draagt bij aan de veiligheid van de verwerkers en verminderd of vermijdt zelfs de downtime van het te repareren object. Echt een win-win situatie. Ben wel benieuwd naar het langetermijneffect.