Genomineerde Beste Gebouw Awards: 'Dood en verwaarloosd; nu het hart van West'

01.04.2016 | Branchenieuws | 531 keer bekeken
Genomineerde Beste Gebouw Awards: 'Dood en verwaarloosd; nu het hart van West'

Er zijn acht gebouwen genomineerd voor BNA Beste Gebouw van het Jaar 2016, waarvan twee renovatieprojecten: De Hallen Amsterdam en het kerkje Klein Wetsinge (Winsum). Om de lijst te halen, moet een gebouw meer zijn dan mooi of (‘integraal’) goed. 

“Dit jaar zijn gebouwen genomineerd die stuk voor stuk bijzonder zijn en heel divers in gebruik. Van een zwembad, een tennisbaan tot aan een gebouw voor internationaal onderzoek en een parkeergarage verstopt in de duinen,” aldus juryvoorzitter Hanneke Groenteman.

Er zijn drie categorieën (Leefbaarheid en Sociale Cohesie, Stimulerende Omgevingen en Identiteit & Icoonwaarde), maar alle gebouwen maken kans om het Beste Gebouw van het Jaar 2016 te worden. Daarnaast is er nog een publieksprijs te winnen.

Twee renovatieprojecten
Er zitten twee renovatieprojecten bij: De Hallen Amsterdam was de voormalige tramremise van de stad. “Het was een dood en verwaarloosd monument met 15 jaar mislukte plannen, maar nu is het weer het werkende hart van West. Een balans tussen sociaal economische functies zonder subsidie. De omgeving profiteert sterk mee en nu al is sprake van ‘het Hallenkwartier’. In het eerste jaar kregen De Hallen 2 miljoen bezoekers.” Daarnaast is het leegstaande kerkje Klein Wetsinge (Winsum) gerestaureerd en geschikt gemaakt voor een nieuwe functie. “Bij de ontwikkeling van het plan stond naast de instandhouding van het rijksmonument, vooral de wisselwerking met het dorp en het landschap voorop.”

De andere genomineerde gebouwen zijn: McDonalds (Rotterdam), Tennisclub IJburg, zwembad Het Noorderparkbad (Amsterdam), Plus Ultra (Wageningen Campus), het KWR Watercycle Research Institute (Nieuwegein) en de Ondergronds Parkeergarage Katwijk aan Zee. De kandidaten zijn gekozen uit een lijst van 125 inzendingen van architectenbureaus. De jury heeft daarvan zestien gebouwen bezocht, waarna er acht overbleven.

Branchevereniging van Nederlandse architectenbureaus
De architectuurprijs wordt uitgereikt door de branchevereniging van Nederlandse architectenbureaus (de BNA). De prijs voor het Beste Gebouw wordt op 19 mei bekendgemaakt. Naast de juryprijs wordt er ook een publieksprijs uitgereikt. Vanaf nu kan er gestemd worden. Vorig jaar won Rotterdam Centraal van Team CS de prestigieuze architectuurprijs.


Hallen Amsterdam.png

De Hallen in Amsterdam-West. Foto: David van der Mark


Redactie RenovatieProfs

Blijf altijd op de hoogte
Meld jezelf nu aan voor de RenovatieProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.


Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren