Geen openbare aanbesteding voor renovatie Huis ten Bosch

17.11.2015 | Branchenieuws | 1153 keer bekeken
Geen openbare aanbesteding voor renovatie Huis ten Bosch

De renovatie van paleis Huis ten Bosch wordt niet openbaar aanbesteed. Deskundigen zijn op zoek gegaan naar de beste aannemer en hebben J.P. van Eesteren gevraagd offertes te maken voor de renovatie van het paleis. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken leent de klus zich niet voor openbare aanbesteding.

In een persbericht van het ministerie staat onder andere dat ‘details over de beveiliging en inrichting als werk- en woonpaleis voor de koning en zijn gezin niet in brede kring openbaar kunnen zijn.’ Normaal gesproken kan elk bedrijf zich inschrijven voor bouwprojecten van het Rijk, maar in dit geval dus niet.

Het bedrijf dat nu is gevraagd moet eerst met voorstellen komen voor het sloopwerk en daarna met ideeën en offertes voor het renoveren zelf.

Hoge kosten
De renovatie mag maximaal 59 miljoen kosten en zou drie jaar moeten duren. Het paleis wordt in één keer helemaal gedaan. Omdat er zoveel aan het paleis moet gebeuren, zijn de kosten al flink hoger dan aanvankelijk werd geschat. Rutte noemde eerder een bedrag van 35 miljoen euro. Niet alleen moeten de technische installaties en woonvleugel vernieuwd worden, ook een groot deel van de Haagse vleugel en representatieve ruimtes zijn toe aan een opknapbeurt.

Lees ook: Renovatie Huis ten Bosch wordt miljoenen euro's duurder

De Tweede Kamer heeft besloten dat de renovatie in één keer gebeurt, in plaats van in fasen. Zou de klus in delen gedaan worden, dan zou het totaalbedrag uitkomen op 73,5 miljoen euro. Daarom is – ondanks meer overlast op dit moment – gekozen voor de renovatie in één keer.

Eind jaren zeventig werd paleis Huis ten Bosch ook al gerenoveerd, toen voor een bedrag van 20 miljoen gulden, zo’n 9 miljoen euro. Na die verbouwing betrok Beatrix  met haar gezin het paleis. Ook na de oorlog, tussen 1950 en 1956, vond de nodige restauratie plaats.

Redactie RenovatieProfs

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren