Europees Parlement stemt nog niet over TTIP

10.06.2015 | Branchenieuws | 526 keer bekeken
Europees Parlement stemt nog niet over TTIP

De stemming over het geplande TTIP-verdrag tussen de EU en de Verenigde Staten zal vandaag nog niet plaatsvinden. Het Europees Parlement zou vandaag in Staatsburg stemmen, maar omdat er zoveel wijzigingen voorgesteld zijn, wordt dit uitgesteld.

De liberalen en de meeste christendemocraten willen het vrijhandelsverdrag doorvoeren. Het zou zorgen voor minder handelsbelemmering, economische groei, meer banen en meer goedkopen producten in Europa.

Gevaarlijke stoffen
Maar de linkse partijen zijn tegen TTIP. Zij zijn er bang voor dat de regels te soepel worden en dat het milieu daardoor geschaad kan worden. Ook zijn ze bang voor de gezondheid van medewerkers, onder andere in de bouw, omdat de regelgeving in Amerika wat betreft gevaarlijke stoffen veel minder streng is.

Al met al groeit het verzet tegen vrijhandelsverdrag TTIP, waarover de Europese Commissie al sinds 2013 onderhandelt met Washington. In diverse Europese landen zijn al demonstraties geweest.

Lees ook: Werknemers meer kans op kanker door TTIP

FNV is ook bang dat TTIP leidt tot het verlies van 600.000 banen in Europa. De bond is bang voor slechtere werknemersrechten, doordat Amerikaanse bedrijven met minder strenge arbeidsregels anders Europese bedrijven wegconcurreren. Catelene Passchier, vice-voorzitter van het FNV: "Wij vrezen dat ook wordt geprobeerd arboregels af te zwakken. Voor die rechten hebben we een eeuw gestreden. Daar mag je niet aankomen."

Redactie RenovatieProfs

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren