​‘Er zijn veel meer panden die plotseling kunnen instorten'

26.08.2016 | Branchenieuws | 1133 keer bekeken
​‘Er zijn veel meer panden die plotseling kunnen instorten'

Eind februari stortte op de Markt in ‘s-Hertogenbosch een winkelpand van opticien Pearle plotseling in. De oorzaak? Een renovatie van de kelder in 1992. Sinds toen staat het gebouw dus op scherp. Hoe groot is de kans dat er opnieuw een pand in elkaar zakt?

De verbouwing in 1992, waarbij de kelder 60 centimeter was uitgediept, legde volgens de BouwQ de kiem voor de volledige instorting van het winkelpand. Er is destijds geen vergunning voor verleend. Er lijkt sprake te zijn van een samenloop van omstandigheden die er toe heeft geleid dat het pand in zijn geheel is ingestort.

De instorting
“Het bezwijken van een dragende constructie onder een gewelf is de oorzaak van de instorting”, is de conclusie van het onderzoek dat in opdracht van de gemeente door BouwQ werd uitgevoerd. Er wordt hiermee gedoeld op een metselwerk in een H-vorm. Dit werd in 1992 verwijderd, en in de plaats ervan werd een stalen balk met twee kleinere stalen balken geplaatst. Deze zijn opgelegd op een stalen pootje in een nis en in de aanzet van het gewelf. De scheidingswand werd vervolgens deels onder de stalen balk geplaatst. Deze wand is onbedoeld als steunpunt gaan fungeren voor stalen balk. Toen in februari van 2016 de wand verwijderd werd, verloor de kolom zijn dragende functie waardoor de stalen balk is gaan schuiven. De gevel aan de marktzijde werd naar buiten gedrukt, en omdat de balk een zeer groot gedeelte van het pand droeg, stortte het pand helemaal in. Er zijn geen dossierstukken van de constructie. De stalen balken zijn gevonden tijdens de opruimwerkzaamheden. Hier zijn tekeningen van de instorting te zien.

Instorting gebouw Den Bosch.png

Lees ook: Discussie van de week: hoe kon het pand in Den Bosch instorten?

De verantwoordelijkheid voor de bouwkundige staat van een pand ligt bij de eigenaar, dus de gemeente raadt hen aan om gedegen bouwkundig onderzoek te laten doen door een deskundige als er plannen zijn voor een ingrijpende verbouwing.

Meer tikkende tijdbommen
Uit het onderzoek door BouwQ kan volgens de gemeente worden aangenomen dat er sprake is van een incident. Dit betekent dat de kans op herhaling van een dergelijke plotselinge totale instorting in de binnenstad zeer klein is. VNConstructeurs, een beroepsbranchevereniging van constructeurs, is het hier echter niet mee eens. Het sprak volgens Cobouw van een ‘tikkende tijdbom en veronderstelde dat door onzorgvuldige verbouwingen meer tikkende tijdbommen te vinden zijn in Nederlandse binnensteden’.

Wat gebeurde er precies op zaterdagavond 27 februari?

De gevel klapte naar voren en het gebouw stortte in. Er waren meerdere ooggetuigen, en een bewakingscamera van een andere winkel heeft de instorting vastgelegd. Mensen die op een terras tegenover het pand zaten hoorden gerommel dat op onweer leek en zagen het pand 'als een kaartenhuis in elkaar storten'.


RenovatieProfs

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren