Er wordt niet veel gepest in de bouwsector

21.10.2015 | Branchenieuws | 975 keer bekeken
Er wordt niet veel gepest in de bouwsector

Pesten komt helaas niet alleen voor op school. Ook op de werkvloer zijn er mensen die last hebben van klierende en vervelende collega’s. In de bouwsector geeft 2 procent van de mensen aan af en toe het slachtoffer te zijn van pesterijen.

Het Centraal Bureau van de Statistiek deed samen met onderzoeksinstituut TNO onderzoek naar onder andere pesten op de werkvloer. 0,3 procent van de mensen in de bouw worden vaak of zelfs zeer vaak gepest of geïntimideerd door klanten. Een grotere groep heeft last van pesterijen van collega’s of leidinggevenden.

Bedreigd
Een op de zestien mensen in de bouw heeft op de werkvloer zo nu en dan last van treiteren. Bij 1,4 procent van de mensen duurt het pesten lang en neemt het probleem toe. Zij voelen zich bedreigd en geïntimideerd door het gedrag van hun collega’s of leidinggevenden.

Ook al is elke gepeste werknemer er een teveel, in de bouwsector wordt relatief weinig gepest. Zo worden mensen werkzaam in het onderwijs in tien procent van de gevallen gepest door collega’s, leerlingen of ouders. Ook in de agrarische sector is pesten en groot probleem. 

Lees ook: Ventilatie in de renovatie móet meer aandacht krijgen

Pesten is geen groot probleem, maar de werkdruk wordt in de bouwsector wel als erg hoog ervaren. Bijna de helft van de werknemers noemt deze te hoog. Ook vindt bijna 38 procent dat ze de noodzaak voelen dingen snel af te handelen en extra hard te werken.

Gelukkig is meer dan zeventig procent van de bouwvakkers erg tevreden als het aankomt op zelfstandig werken. Zij zeggen zelf te mogen beslissen, zelf hun tempo te mogen bepalen en ook mogen ze zelf oplossingen bedenken. De emotionele belasting wordt als zeer laag ervaren in de bouw (4 procent zegt hier last van te hebben). In andere sectoren ligt deze druk bijna twee keer zo hoog.

Redactie RenovatieProfs

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren