Energieneutrale gebouwen? Nog lange weg te gaan

11.06.2015 | Beursnieuws | 1756 keer bekeken
Energieneutrale gebouwen? Nog lange weg te gaan

Nederland wil dat in 2050 haar gebouwen energieneutraal zijn. Daarvoor zijn ingrijpende renovaties of nieuwbouw nodig. Dat proces vereist visie en een lange adem. 

Dat zegt energieadviseur André Kruithof van Nieman Raadgevende Adviseurs. Hij deed zijn uitspraak dinsdag 2 juni in Utrecht op het Ensoc congres over energiebesparing in gebouwen. Dat ging voornamelijk over het ‘laaghangende fruit’ onder energiebesparende maatregelen. Dat is vrij makkelijk te plukken, door energieverspilling te voorkomen en bijvoorbeeld kloktijden van verlichting en ventilatie aan te passen. Maar voor energieneutrale gebouwen zijn grotere stappen nodig, zegt Kruithof. Hij vergelijkt dit proces met een slak die een lange afstand moet afleggen. “Dat gaat niet snel, maar uiteindelijk komen we er wel.”

Tussenstappen
Volgens Kruithof richt Nederland zich de komende jaren vooral op energiezuinige nieuwbouw. Dit jaar is de energieprestatienorm (EPC) voor nieuwe gebouwen met 50 procent aangescherpt. Over drie jaar, in 2018, wil de overheid haar gebouwen bijna energieneutraal maken. Voor de hele nieuwbouw moet dit laatste in 2020 gebeuren. Daarna moeten nog diverse tussenstappen worden genomen om de gehele gebouwvoorraad energieneutraal te krijgen. Dat vereist enerzijds ingrijpende renovaties van bestaande gebouwen, en anderzijds energieneutrale nieuwbouw. Dagvoorzitter Suzanne Oudmaijer , energiecoördinator bij het AMC ziekenhuis in Amsterdam, oppert gekscherend om het AMC tegen 2045 ‘tegen de vlakte te gooien’ en daarna energieneutraal te bouwen.

Lees ook: Bouw en installatie enthousiast over ontwerpberekening nZEB

“We kunnen niet in een keer naar energieneutrale gebouwen. Voor woningen gebeurt dit wel, zoals bij het project Stroomversnelling, maar voor gebouwen vereist dit forse maatregelen, zoals strippen en de schil met goedgeïsoleerde muren en ramen opnieuw aanbrengen. Tot nu toe worden deze maatregelen in de utiliteit nauwelijks toegepast”, zegt Kruithof. Hij kent wel enkele projecten, maar die worden kleinschalig uitgevoerd. Volgens Isabelle Sternheim, voorzitter van de vereniging van energieadviseurs FedEC, laat de sector hiermee veel energiebesparing liggen. “De besparingspotentie bij gebouwen is groot. Ik adviseer gemeenten om hier wat aan te doen”, aldus Sternheim.

Norbert Cuiper, redacteur Ensoc


Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (2)

Reageren
  • Ernst Vuyk
    15.06.2015 - 15:20 uur | Ernst Vuyk

    De herziening van het belastingstelsel biedt uitgelezen kans om deze wijziging mee te gaan nemen. Als het idee om de energiebelasting voor grootgebruikers niet wordt meegenomen, hoe zou hetzelfde doel dan nog efficient kunnen worden bereikt?

  • Harry van den Berg
    11.06.2015 - 15:48 uur | Harry van den Berg

    Er zijn voldoende technische oplossingen voor handen om bestaande utiliteitsbouw dan wel woonhuizen energie neutraal om dan wel nieuw te bouwen. Maar de utiliteitsbouw en industrie worden bij het vergelijken van de TCO (total cost of ownership) kosten, bij de grote Nederlandse bedrijven, achterop geworpen door de lage elektriciteitskosten. De extra investering van een duurzame oplossing moet betaald worden uit de lagere energiekosten. De elektriciteitskosten bestaan uit, inkoop-, belasting- en transportkosten. De belasting op elektriciteit is voor deze bedrijven nagenoeg 0 (€ 0,0005 kWh) daarnaast nemen deze bedrijven de transportkosten ook niet mee in de TCO berekening vanuit administratieve overwegingen. Door het hoge verbruik en het afsluiten van gunstige inkoopcontracten zijn de elektriciteit inkoopprijzen extreem laag. Wanneer duurzaamheid echt belangrijk wordt dan is het duidelijk aan welke knop er gedraaid moet worden :)