Energielabel verplicht voor utiliteitsgebouwen

17.03.2015 | Branchenieuws | 2243 keer bekeken
Energielabel verplicht voor utiliteitsgebouwen

Eigenaren van utiliteitsgebouwen dienen nu ook over een energielabel voor hun gebouw te beschikken. Dit label is nodig bij de verkoop of verhuur van gebouwen. Bovendien wordt van openbare gebouwen vanaf 500 vierkante meter geacht dat ze het label zichtbaar ophangen.

Het energielabel wordt afgegeven door een gecertificeerd adviseur en is maximaal 10 jaar geldig. Het label geeft uiteraard informatie over de energiezuinigheid van het gebouw, door informatie te geven over:

  • De isolatie van het gebouw.
  • Het energieverbruik en informatie over de verwarming, verlichting, ventilatie en koeling.
  • Over hoe het gebouw energiezuiniger zou kunnen presteren.

Dwangsom
De verplichting bij bestaande gebouwen ligt expliciet bij de eigenaar van het gebouw. Voor utiliteitsgebouwen is sprake van een overgangsregeling. Ontbreekt een energielabel bij de oplevering, verkoop of verhuur, dan is de Inspectie Leefomgeving en Transport bevoegd om een dwangsom op te leggen. Binnenkort zal aan het handhavingsinstrumentarium waarschijnlijk de bestuurlijke boete worden toegevoegd. Boetes kunnen voor rechtspersonen oplopen tot 20.250 euro.

Lees ook: Voorlopig energielabel voor huiseigenaren

De Europese richtlijn energieprestatie gebouwen heeft de lidstaten verplicht om regels op te stellen die leiden tot energieneutrale gebouwen. Nederland heeft de eisen voor energieverbruik van gebouwen geregeld via de Woningwet en het Bouwbesluit, en verder uitgewerkt in het Besluit Energieprestatie gebouwen en Regeling Energieprestatie gebouwen.


Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren