Eindelijk oplossing voor 'wiebelflat' Zwolle: wat denk jij er van?

29.04.2016 | Branchenieuws | 1163 keer bekeken
Eindelijk oplossing voor 'wiebelflat' Zwolle: wat denk jij er van?

Een appartement waarin men zeeziek wordt, kerstballen uit de boom vallen en waar lampen heen en weer zwaaien, dat wens je niemand toe. Toch is dat de realiteit voor bewoners van de ‘wiebelflat’ in Zwolle. Er is eindelijk een oplossing voor het unieke probleem gevonden.

Giska Eisma, projectmanager van SWZ, legt aan De Stentor uit wat er moet gebeuren: “Er komen betonnen elementen op de kopgevels. Deze wegen zo'n 35 kilo per stuk en zijn een stuk zwaarder, waardoor de wind straks niet zoveel hinder meer zou moeten veroorzaken."

De bewoners van de flat aan de Geert Grootestraat in Zwolle die in 2010 werd opgeleverd, wachten al lange tijd tot er iets aan het trilprobleem wordt gedaan. Het probleem komt echter niet zo vaak voor, dus de eigenaar, Woningcorporatie SZW, kon niet snel met een oplossing komen.

Lees ook: Discussie van de week: hoe kon het pand in Den Bosch instorten?

In het najaar van 2015 leek er al een oplossing te zijn gevonden. Er was toen sprake dat aan de beide zijkanten van het gebouw op de al bestaande constructie stalen platen van ongeveer zes centimeter dikte werden gelast, wat er voor zou moeten zorgen dat er minder beweging in het gebouw kwam. Om de platen te kunnen plaatsen zou eerst het metselwerk moeten worden verwijderd. Bij deze constructie zou er nog wel beweging in de flat zitten, maar niet zoveel dat bewoners zeeziek worden.

Betere bouwregels voor stabiliteit
De problematiek in Zwolle doet realiseren dat er wellicht betere Nederlanse bouwregels moeten komen wat betreft stabiliteit van gebouwen. Eisma zei eerder tegen De Stentor: “Er zijn in Nederland ook geen regels voor hoeveel een flat mag bewegen. Voortaan zeg ik daarom tegen aannemers dat het gebouw naast stevig, ook stabiel moet zijn."

De werkzaamheden gaan ongeveer drie maanden duren, en worden gestart na de bouwvak. Dit betekent dat de bewoners er in ieder geval van uit kunnen gaan dat de kestballen tijdens kerst blijven hangen.

Wat denk jij van de oplossing die gaat worden toegepast? 

Redactie RenovatieProfs


Beeld: Google Streetview


Blijf altijd op de hoogte
Meld jezelf nu aan voor de RenovatieProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.


Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • Loek van der Klugt
    04.05.2016 - 11:22 uur | Loek van der Klugt

    Je mag toch aannemen dat het ophangen van relatief zware elementen aan de kopgevels is ingegeven door een verklaring omtrent de oorzaak van de 'wiebeligheid'. Ik denk dan dat de oorzaak daarvan is dat het gebouw bij zekere windaanval gaat resoneren. Dat is in cadans komen met de golfbeweging die de wind dan op het gebouw uitoefent. Met de verzwaring zal men dan de zogeheten eigenresonantie proberen te beïnvloeden. Of met die aanpassing het probleem de wereld uit zal zijn, is nog maar de vraag. Lijkt mij dat ook de vormgeving van het gebouw een rol speelt. Ergo, het komt mij voor dat uitgebreid onderzoek in een windtunnel nodig is om daarop meer zicht te krijgen. Jammer dat er in het artikel niet op dit soort zaken wordt ingegaan.