EIB: renovatie profiteerde in 2016 van dynamiek op de woningmarkt

31.01.2017 | Branchenieuws | 241 keer bekeken
EIB: renovatie profiteerde in 2016 van dynamiek op de woningmarkt

2016 was een goed jaar voor de bouw, en de vooruitzichten voor 2017 en 2018 zijn nog beter. De woningbouw blijft in deze periode de belangrijkste groeisector, maar de groei trekt geleidelijk ook aan bij de utiliteitsbouw en de infrastructuur. Dat concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

Het productievolume in de bouw groeide in 2016 met 7%, wat neerkomt op een toename met € 4 miljard. De ‘spectaculaire ontwikkeling’ van de woningbouw was opnieuw een grote reden van de hoge groei. In twee jaar tijd zijn de investeringen in de woningbouw met 50% gestegen. De nieuwbouw groeide weliswaar nog altijd met een fikse 12% ten opzichte van 2015, maar de herstel- en verbouwproductie nam met 25% toe. De renovatieproductie profiteerde van de dynamiek op de woningmarkt met veel verhuizingen, veel transformaties van kantoren naar woningen, relatief meer activiteit van corporaties in de bestaande voorraad en extra investeringen in duurzaamheid.

Het EIB meldt dat de vooruitzichten voor 2017 en 2018 eveneens gunstig zijn, hoewel de groei bij de woningbouw wat zal afvlakken. “Op middellange termijn (2019-2022) kan de bouwsector een solide groei realiseren van gemiddeld 2% per jaar. Het productieniveau komt dan weer boven het niveau te liggen dat voor de crisis werd gerealiseerd.”

Werkgelegenheid
Om deze voorziene productiegroei in de komende jaren te realiseren zal de werkgelegenheid met 57.000 arbeidsjaren moeten toenemen. Het afgelopen jaar werd een stijging van de werkgelegenheid gerealiseerd van 10.000 arbeidsjaren. De groei lag vooral bij de flexibele schil, maar voor het eerst sinds de crisis was er ook lichte groei bij de werkgelegenheid van werknemers.

RenovatieProfs

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren