EIB en CBS: 'Bouw bijna op niveau van voor crisis'

05.07.2016 | Branchenieuws | 579 keer bekeken
EIB en CBS: 'Bouw bijna op niveau van voor crisis'

Het Economisch Instituut voor de Bouw heeft weer positief nieuws over de branche: de orderportefeullies in de bouw zijn opnieuw sterk gestegen, en de werkvoorraad is toegenomen. Het CBS meldt verder dat de Nederlandse bouw harder groeit dan in de rest van de EU. Het lijkt er op dat deze cijfers duiden op een stijgende lijn

“De totale werkvoorraad in de bouw is toegenomen naar 8,2 maanden. Daarmee liggen de voorraden op het niveau van vlak voor de crisis in 2008”, meldt het EIB. Tegenover de forse stijging van de werkvoorraad in de burgerlijke en utiliteitsbouw stond een lichte daling van de werkvoorraad in de grond-, water- en wegenbouw.

Stagnatie en personeelsbezetting
Van de bouwbedrijven geeft een kwart aan stagnatie in onderhanden werk te ondervinden. Dit zou bij één op de vijf komen door onvoldoende orders. EIB: “Drie op de vijf bedrijven beoordeelt hun huidige orderpositie als normaal, terwijl meer dan één op de vijf deze als groot beoordeelt.”

Qua personeelsbezietting gaat er voor twee op de drie bedrijven naar verwachting geen verandering van personeelsbezetting plaatsvinden. Van de overige bedrijven is het aandeel dat een toename van de personeelsbezetting verwacht vier keer zo groot als het aandeel dat een afname verwacht.

‘Nederlandse bouw groeit harder dan in rest EU’

Eerder bleek uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat de Nederlandse bouw sinds het derde kwartaal van 2014 harder groeit dan in de rest van de Europese Unie. “Nederland heeft weliswaar het dieptepunt van de bouwcrisis achter de rug, maar op het niveau van vóór de crisis zijn we nog niet. Begin 2016 lag de bouwproductie in Nederland nog 12 procent onder het niveau van begin 2008, toen de crisis in de Europese bouw als geheel zich voor het eerst liet voelen”, zo meldt het CBS. De rest van de EU heeft nog een inhaalslag van 21 procent te maken. 

SalarissenCobouw meldt dat de salarissen in de bouw minder hard zijn gestegen dan waarop medewerkers van bouwbedrijven een jaar geleden rekenden. Dat blijkt uit het salarisonderzoek van Cobouw en Berenschot.


RenovatieProfs
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren