Eerste lichting BIM-engineers afgestudeerd

29.09.2015 | Branchenieuws | 1283 keer bekeken
Eerste lichting BIM-engineers afgestudeerd

De eerste lichting BIM-engineers heeft vorige week hun diploma ontvangen. Technisch dienstverlener Kuijpers en opleidingsinstituut Avans+ hebben deze opleiding gezamenlijk ontwikkeld. Het is de eerste postbachelor op het gebied van BIM in Europa. Vorige week woensdag kregen 18 studenten hun diploma.

De reden dat Kuijpers en Avans+ de opleiding zijn gestart, is simpel. “Er is een enorme opleidingsbehoefte. Veel bedrijven willen wel BIMmen, maar het struikelblok is het gebrek aan kennis”, vertelt opleidingsmanager Leo Labega. “Veel bedrijven gebruiken nog geen BIM omdat ze er niet genoeg van weten en daar moet volgens ons verandering in komen.”

Hoge eisen
Steeds meer opdrachtgevers zien de voordelen van BIM, maar het toepassen van BIM stelt hoge eisen aan de ontwerpers, engineers en modelleurs. Het kennisniveau moet worden afgestemd op wat de klanten verwachten. En dat is wat de twee partijen willen bereiken.

Lees ook: 'Sectoroverstijgende inzet BIM biedt meeste kansen'

De opleiding tot BIM-engineer duurt een jaar en is bedoeld voor architecten, bouwkundigen, engineers, constructeurs, installateurs en ga zo maar door. “De studenten werken vaak bij een groot bedrijf en zijn goed in hun discipline, maar doen de opleiding om te leren werken met BIM”, aldus Labega. “BIM is te complex om helemaal te kunnen leren in de praktijk, je kunt je geen strop veroorloven. Binnen de opleiding kan dat wel.”

Verandering inzetten
“De vraag om opgeleid te worden tot BIM-engineer komt vooral vanuit het middensegment van een bedrijf”, vertelt Labega. “Maar het is aan het management om de verandering in te zetten. Met de opleiding hopen we ook dat te kunnen bereiken. We hebben ook een korte BIM-cursus die voor iedereen geschikt is, zodat ook managers kunnen begrijpen wat er binnen BIM gebeurt.”

Lees ook: Augmented reality: niet slechts toekomstmuziek

In Utrecht is een groep studenten halverwege de opleiding, zij zullen aan het einde van dit jaar afstuderen. Op 17 november begint de nieuwe opleiding in Breda en op 18 november in Utrecht. Voor dit studiejaar zijn er nog plekken beschikbaar.

Redactie RenovatieProfs

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • Timo Albers
    01.10.2015 - 10:21 uur | Timo Albers

    Fantastisch om zo'n uitgebreid bericht te lezen en vervolgens nog niet te weten wat BIM is en wat de verantwoordelijkheden zijn van een BIMmer...