Eerste flatgebouw met 3D-printer

22.01.2015 | Branchenieuws | 95299 keer bekeken
Eerste flatgebouw met 3D-printer

De 3D-printer biedt volop mogelijkheden voor de bouwsector. In China zijn in 24 uur tijd tien huizencomplexen met een 3D printer gebouwd.  

Minder afval en lagere kosten
De 3D-printer van het bedrijf WinSun is zo’n 6,6 meter hoog, 40 meter lang en 10 meter breed en spuugt grote onderdelen uit, die op de plaats van bestemming in elkaar gezet worden. Door het isolatiemateriaal en een versterkende stalen constructie wordt het een volwaardig huis. De grondstoffen zijn gebaseerd op aarde en industrieel afval zoals glas en puin, waaraan sneldrogend cement is toegevoegd. De grondstof is hierdoor volledig recyclebaar. WinSun stelt dat deze manier van bouwen zo’n 30 tot 60 procent minder bouwafval veroorzaakt. Het bouwen op deze manier zou daarnaast 50 tot 70 procent sneller zijn en de loonkosten vallen 50 tot 80 procent lager uit dan bij conventionele bouw. Het totale appartementencomplex kostte 161 duizend dollar.

3D-renovatie? 
Gaat 3D-printen in de renovatiebranche ook een grote rol spelen? Een volledig huis printen is bij renovatie natuurlijk niet aan de orde, maar er kan wel worden gedacht aan het printen van gebouwonderdelen. In 2013 ontwikkelde de TU Delft een 3D-printer met een robotarm die kan worden ingezet bij de renovatie van een huis. In tegenstelling tot een gewone 3D printer kan deze printer ook langs complexe, gebogen oppervlaktes bewegen. Omdat er ook op bestaande objecten geprint kan worden, is de printer zeer geschikt voor bestaande gebouwen. 

Redactie RenovatieProfs 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren