Een tweede leven voor het leien dak van het Rijksmuseum

09.04.2015 | Trends | 1014 keer bekeken
Een tweede leven voor het leien dak van het Rijksmuseum

In Gelderland staat een huis waar de oude leien van het Rijksmuseum in Amsterdam een nieuw leven ingeblazen hebben gekregen. Het idee komt van Linda Buijsman van Smart Design Studio. Zij werkt als architect aan duurzame projecten.

De woning in het Gelderse Lent is energiezuinig en van duurzaam materiaal gebouwd. Het idee was om een huis te maken dat kon leven met de elementen en waarin de bewoners de zon kunnen volgen zodat er optimaal gebruik kan worden gemaakt van het licht en de warmte. Dat scheelt enorm in energieverbruik.

Hergebruikt materiaal
De gevel van leien vindt Buijsman erg bijzonder. "Het is enorm kenmerkend. Omdat de leien al een leven achter de rug hebben, kun je de geschiedenis er echt aan afzien. De wind en de regen die ze te verduren hebben gehad maken het juist zo mooi", vertelt zij. "Ik ben altijd op zoek naar iets passends en dan is het helemaal mooi als het gaat om hergebruikt materiaal."

"Het oorspronkelijke idee was om leien te importeren uit Brazilië of China, want in Nederland zijn deze nieuw niet meer verkrijgbaar. Maar leien van zo ver weg hierheen halen is natuurlijk helemaal niet duurzaam. Toen een leverancier me vertelde dat hij een partij leien over had van het dak van het Rijksmuseum, was ik meteen verkocht. Het pas perfect bij de robuuste look die ik voor het huis in gedachten had."

Goede kwaliteit
Op de vraag of de leien nog wel van goede kwaliteit zijn na jarenlang gebruik, antwoordt Buijsman: "Er is een simpele manier om dat te ontdekken. Als je op de leien tikt en ze een dog geluid geven, is er ruimte tussen de lagen ontstaan en gooien we ze weg. Hoor je een hoge tik, dan zijn de leien nog perfect voor hergebruik."

Na instructies hebben ze, familie en vrienden van de opdrachtgevers, het zelf op de gevel aangebracht. Dit ging met de hulp van een speciale leienknipper, haakjes en hamer.

Bron foto's: Smart Design Studio

Redactie RenovatieProfs

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • Dit is een reactie van een schrijvend prof
    01.09.2015 - 12:32 uur | Simon van de Kerkhof

    Natuurleien op een originele manier toegepast.
    Ook nieuwe natuurleien zijn erg duurzaam en uitermate geschikt in dit soort projecten.