​Discussie van de week: Hoe kies je de geschikte soort kozijnen?

06.04.2016 | Branchenieuws | 888 keer bekeken
​Discussie van de week: Hoe kies je de geschikte soort kozijnen?

Discussie tussen experts, dat is wat wij erg graag zien op RenovatieProfs. Vandaar dat wij het ook als positief ervaren dat er veel reacties onder het bericht ‘Vier tips om de meest geschikte kozijnen te kiezen’ zijn gekomen.

Jullie misten onderbouwing van genoemde feiten, vonden het artikel eenzijdig (‘Hout moet niet worden achtergesteld’), en voelden de behoefte om te vertellen hoe het wél zit. Daarvoor onze dank.

De reacties onder het bericht hebben wij het startpunt van deze discussie van de week gemaakt.

Tip 1: Kijk verder dan naar de aanschafprijs van kozijnen

L.D. Verweij: “Levensduur van 50 jaar bij kunststof kozijnen is nooit bewezen, integendeel. De eerste generatie werd na zo'n 18 jaar al vervangen. Daarvan werd al gezegd dat deze 50 jaar meekon en ook nog onderhoudsvrij zou zijn.

Er zijn absoluut problemen geweest met zachthouten kozijnen, maar om te stellen dat alle zachthouten kozijnen ongeveer 25 jaar meegaan is niet realistisch. Wat voor hout is verwerkt in de kozijnen van de vele monumentale panden die ons land kent? Juist…”

Paul Penners: “Onder ‘de meest geschikte kozijnen’ vallen ook stalen kozijnen, er wordt gesproken over een levensduur van 100 jaar! Wie stalen kozijnen neemt, kiest niet voor de goedkoopste aankoop, maar investeert vaak op basis van esthetische of functionele eigenschappen. Gezien de lange levensduur van stalen kozijnen vaak een verantwoorde, duurzame beslissing. Duurzaam heeft bij stalen kozijnen een dubbele betekenis:lange levensduur en weinig milieubelastend. Tevens zijn de schaduwkosten (= een weergave van fictieve kosten per m2 raam/deur/gevel om voor verschillende materialen de belastbaarheid van het milieu over een periode van 75 jaar te vergelijken) van stalen kozijnen veel lager in vergelijking met enkele andere materialen genoemd in het artikel. Hoe lager de schaduwkosten des te milieuvriendelijker het materiaal.”

Erik Slootmaekers: “Zonlicht heeft een zware invloed op de levensduur van kunststof. Verwerking van restafval kost bovendien handenvol energie en het merendeel verdwijnt naar plaatsen waar wij het niet (willen) weten. Als het gaat om de Co2 footprint zal hout altijd beter scoren dan andere materialen simpelweg om dat het gedurende zijn gehele groeiproces Co2 opneemt en de verwerking van hout zeer weinig energie verbruikt, afval in de houtindustrie bestaat niet.” 

Tip 2: Let op de mate van onderhoud

L.D. Verweij: “Wat betreft onderhoud moeten houten kozijnen inderdaad voorzien worden van een nieuw verfsysteem. Maar 'regelmatig' klopt niet meer, aangezien schildertermijnen opgerekt kunnen worden naar meer dan 10 jaar, zonder kleine letters.

Dat alleen een wasbeurt met water en sop volstaat voor kunststof en aluminium kozijnen klopt niet. Probleem met reinigen is juist dat mensen dit (lang) niet altijd doen. Bij kunststof en aluminium heeft dit als gevolg dat de kwaliteit van het kozijn achteruit gaat, wat de levensduur, functionering en uitstraling negatief beïnvloedt. Een kunststof/aluminium kozijn wat achteruit gaat, is eigenlijk niet meer te herstellen. Een houten kozijn wel.”

Gerard Bolster: “Een minpunt van kunststof kozijnen is de mechanische sterkte, met name bij lage temperaturen. Vooral in de wintertijd zijn kunststof (deur)kozijnen gevoelig voor beschadigingen; denk aan kozijnstijlen van bergingen, waar met fietsen naar binnen gaan beschadigingen ontstaan.”

Frans Coolen: “Ik heb in mijn ruim 40 jaar onderhoudswerk menige kunststof puien al naar 10 jaar moeten vervangen maar een houten kozijn, ook al is het van zachthout, nog nooit binnen 40 jaar omdat het inmiddels zo slecht was. Natuurlijk heeft hout aandacht nodig zowel bij het produceren, plaatsen en nadien onderhoud. Maar ook aluminium en kunststof heeft jaarlijks onderhoud nodig. Denk aan afwateringsprofielen en gaatjes, de rubber en het hang en sluitwerk. Ook als je de oppervlakte niet reinigt en in de was zet zal het snel verkleuren en smerig worden.”

W. van Heerde: “Er bestaan ook houten kozijnen die aan de buitenkant zijn afgedekt met een beplating van aluminium in de kleur van het kozijn. Deze beplating zorgt er voor dat deze houten kozijnen aan de buitenkant onderhoudsvrij zijn.”

Eric Spoor: “Goed onderhoud is duur, en daarom is hout vaak niet raadzaam, voor 20 jaar goed onderhoud aan houten kozijnen koop je nieuwe kunststof kozijnen. Bovendien zijn kozijnen van 25 jaar oud gedateerd als het gaat om inbraakwering en energie prestatie.”

Tip 3: Let op de isolatiewaarde

L.D. Verweij: “Dat PVC zich de beste isolator mag noemen is onzin. Dat hout veelvuldig wordt gebruikt bij Passief projecten klopt. Het gebruik van isolatiemateriaal is dan niet noodzakelijk: wij hebben meerdere passief projecten mogen uitvoeren, hierbij is hout gebruikt zonder 'de natuur een handje te helpen'.”

Overige tips

Eric Spoor vindt kunststof kozijnen - ‘helaas voor alle ander materialen’ - een van de best keuzes die je kunt maken. "Mooi, strak, veilig, voordelig en duurzaam, mits voldaan wordt aan de gestelde normen en kwaliteitseisen natuurlijk. Het esthetische nadeel is al weer even getackeld door geweldig mooie innovaties, zoals houtnerf en rechte hoeklassen.”

Erik Slootmaekers: “Net zoals kunststof heeft hout voor- en nadelen, hetzelfde geldt voor staal en aluminium. Het is een keuze die gemaakt wordt en zorgt voor diversiteit in het straatbeeld. Respecteer dat niet iedereen de keuze voor het goedkoopste maakt. En natuurlijk heb je houtnerf en rechte hoeklassen zodat ook kunststof net hout lijkt… net echt, maar net niet" 

Slootmaekers besluit: "Elk materiaal zal zijn liefhebbers hebben en elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen het is dus niet samen te vatten in 4 tips, maar heeft te maken met emotie, architectuur, milieubewustheid en financiën. Bij dat laatst moet er ook rekening gehouden worden met de totale kosten, dus ook met de benodigde stelkozijnen en betimmeringen bij kunststof en aluminium. Zoeken naar de ‘beste’ isolator is zinloos, ondertussen zijn door slimme technieken alle materialen klaar om op een of andere manier te voldoen aan passief wonen. De verschillen in U-kozijn zijn zo beperkt dat dit nauwelijks van invloed is op het totale warmteverlies van de woning.

Kijk bij het maken van de keuze naar architectuur, belasting van de gevels, milieu, levensduur, mogelijkheden tot upgraden in de toekomst, herstel mogelijkheden na schade, risico’s bij brand… en vooral: waar word je als eindgebruiker vrolijk van?"


Wat is jouw mening over verschillende soorten kozijnen? Deel je mening in een reactie op dit bericht. 

Blijf altijd op de hoogte
Meld jezelf nu aan voor de RenovatieProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.


Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren