Deze onzichtbare zonnedakpannen maken elk dak geschikt voor zonne-energie

18.10.2016 | Branchenieuws | 2451 keer bekeken
Deze onzichtbare zonnedakpannen maken elk dak geschikt voor zonne-energie

Zonnedakpannen zijn niet nieuw, maar deze zonnedakpannen van ZEP gaan nog een stapje verder. Ze lijken namelijk onzichtbaar. “De zonnepan combineert het uiterlijk van een dakpan met de voordelen van een zonnepaneel. Dit is de zonne-energie van de toekomst."

Naast de bestaande zwarte pannen heeft ZEP deze maand ook de eerste dakpannen met rode zonnecel gepresenteerd. De zonnecellen in de dakpannen zijn bijna onzichtbaar, waardoor het esthetisch karakter van panden niet wordt aangetast. “Vaak kunnen eigenaren op monumenten of beeldbepalende panden geen zonnepanelen installeren, omdat dit door welstands- en monumentencommissies verboden wordt. De zonnedakpan is door verschillende commissies wel goedgekeurd, onder meer in Groningen, Rheden, Montfoort, Haarlem en Woerden”, schrijft ZEP op haar website. Het bedrijf verwacht dat de pan overal in Nederland wordt toegestaan.

De zonnedakpannen zijn bovendien een oplossing wanneer er te weinig ruimte is voor zonnepanelen door bjivoorbeeld een schoorsteen, dakkapel of dakraam. Het bedrijft stelt zelfs dat de zonnedakpannen in acht van de tien gevallen meer elektriciteit kunnen produceren dan panelen. “Een gemiddeld dak met 45 vierkante meter aan zonnepannen levert 4500 kilowatt stroom per jaar. Dat is meer dan een huishouden gemiddeld verbruikt", rekent Joost de Graaf van ZEP.

De uitvinding van ZEP maakt kans om de Blauwe Tulp Innovation Awards, voor de meest innovatieve Nederlandse producten, diensten en concepten, te winnen in de categorie Perfect Cities. De uitreiking is op 28 oktober. ZEP heeft een patent op de zonnedakpannen.

RenovatieProfs

Afbeelding: ZEP

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • Marcel van Hoof
    20.10.2016 - 09:46 uur | Marcel van Hoof

    Fraaie ontwikkelingen allemaal. Dit geeft de burger moed bij het realiseren van een bijdrage aan het besparen van energie en bij hetgeen allemaal om is te doen, ons milieu. Wel is belangrijk te bedenken dat een "gewone" pannendak heel wat langer meegaat dan waarschijnlijk de zonnecellen in deze innovatieve zonnecel dakpan! Hoelang gaan deze mee en wat betekend dit dan voor het vervangen en het verwerken/afvoeren van deze dakpan? Kunnen deze worden gerecycled?