De stad van de toekomst ziet er zo uit

04.05.2016 | Branchenieuws | 1025 keer bekeken
De stad van de toekomst ziet er zo uit

De komende tientallen jaren zal de wereldpopulatie sterk groeien, vooral in de steden zal het steeds voller worden. Daarnaast moet worden ingespeeld op het groeiende aandeel van wind- en zonne-energie. Verder moeten we oplossingen zien in het water. 

Duurzaambedrijfsleven zette vijf trends op het gebied van leefbaarheid en bereikbaarheid in de duurzame steden van de toekomst op een rij. We krijgen volgens de website slimme energiestystemen, we moeten leren van de natuur, beter omgaan met water, inspelen op een duurzame ‘last mile’ en senioren maken de dienst uit. RenovatieProfs vulde deze thema’s in.

Slimme energiesystemen
Slimme energiesystemen maken het mogelijk om de vraag naar en het aanbod van energie op elkaar af te stemmen. Waarom dit steeds belangrijker wordt? Het aandeel van wind- en zonne-energie in het energieaanbod neemt toe, wat leidt tot een steeds groter fluctuerend aanbod aan elektriciteit. Deze verschillen kunnen worden geregeld door slimme energiesystemen. (Praktijk)onderzoek van o.a. TNO toont aan dat slimme energiesystemen technisch haalbaar zijn en dat flexibiliteit van economische waarde is voor onze samenleving. De opbrengsten in de consumentenmarkt kunnen volgens het onderzoeksinstituut oplopen tot 3,5 miljard euro.

Leren van de natuur
Het gebruik van groen is nog steeds een onderbelicht onderwerp, net als het belang van daglicht. “Wij zijn gebouwd om veel buiten de zijn, maar door de industriële revolutie komen we amper meer buiten”, zei onze expert Dennis Hauer eerder. “Op kantoren is de luchtvochtigheid vaak te laag, wat zorgt voor klachten als droge ogen en soms zelfs ziekteverschijnselen. Planten zijn een heel eenvoudig middel om dit te bestrijden. Het is niet duur en makkelijk in het ontwerp te verwerken, mits daar goed en op tijd over wordt nagedacht.”
Het aanleggen van groendaken heeft ook zijn voordelen bewezen.

Lees ook: Dennis Hauer - De gebruiker centraal stellen: doen we dat eigenlijk wel echt?

Het gebruik van water
De stijgende zeespiegel, de grotere intensiteit en frequentie van slechte weersomstandigheden en verstedelijking zullen gezamenlijk grote gevolgen hebben op laaggelegen deltagebieden en steden. Er zijn dan ook al verschillende onderzoeksprogramma’s gestart over een drijvend bouwen. Een drijvend gebouw past zich aan als de waterspiegel stijgt, en het biedt de mogelijkheid om stedenbouw en waterberging te combineren en hiermee meervoudig ruimtegebruik te realiseren.

Duurzame ‘last mile’
Steeds meer grote bedrijven maken gebruik van elektrische voertuigen. Maar de transport- en logistieksector zal innovatief moeten opereren wil er echt iets veranderen. Denk hierbij aan het Leanworks concept van Raab Karcher: materialen van alle betrokken partijen worden op één plek aangeleverd, waardoor alle materialen middels een vrachtbeweging gebundeld kunnen worden en naar de bouwplaats getransporteerd worden wanneer ze nodig zijn. Dit zou een reductie tot 75 % op vrachtvervoer geven. Bij het aanleveren van de materialen op de bouwplaats wordt het afval bovendien met dezelfde transportstroom retour genomen.

Lees ook: Renovatie NH Barbizon Palace in Amsterdam: een logistieke uitdaging

Senioren maken de dienst uit
Er bestaan al initiatieven die rekening houden met de toenemende vergrijzing. Bijvoorbeeld HOMI heeft een concept ontwikkeld waarbij een verplaatsbare aanklikunit een centrale rol speelt. In deze unit zijn een rolstoeltoegankelijke slaapkamer en badkamer gecombineerd met alle mogelijke voorzieningen, zoals communicatie, gps device voor dwaalsignalering, een automatisch toegangssysteem en sensoren voor comfort en zorgtoepassingen.

Lees ook: Langer thuis én een Nul-op-de-Meter huis


Hoe ziet de stad van de toekomst er volgens jou uit? Wat moet er veranderen?


Redactie RenovatieProfs


Blijf altijd op de hoogte
Meld jezelf nu aan voor de RenovatieProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.


Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren