De overeenkomsten tussen off-grid Tiny Houses en duurzaam renoveren

28.04.2016 | Branchenieuws | 2020 keer bekeken
De overeenkomsten tussen off-grid Tiny Houses en duurzaam renoveren

In FabCity in Amsterdam wordt momenteel Tiny Tim getest. Het is een Tiny House dat naast klein ook zelfvoorzienend en off grid is. Veel maatregelen die zijn toegepast, zijn ook geschikt voor renovatie naar een duurzaam huis. Denk aan een wand die afvalwater zuivert, en het benutten van de eigenschappen van mos en gebrand hout.

Tiny TIM kiest voor duurzame oplossingen voor de waterzuiveringsopgave, de drinkwateropgave, de warm tapwateropgave voor douchen, de toiletspoeling, de ruimteverwarming en de opwekking van elektriciteit.

Energie-opwekking
De kleine woning van maximaal 20 vierkante meter haalt energie uit hybride zonnepanelen die op drie manieren energie uit het oppervlak oogsten: via PV, warm water en lucht. Ook zijn er twee windmolens die energie opwekken: de lage savoniuswindmolen is geschikt voor hoge windsnelheden en de hoge wiekenmolen meer voor de wat lagere windsnelheden.

Overtollige elektriciteit wordt opgeslagen in de PowerOak met een lithium-ion accu van 6,8 kWh. Nadat de energie is opgeslagen wordt het gebruikt voor de elektrische apparaten, voor warm water en voor verwarming. Verwarming gebeurt via Veen vloerkleed met slangen waar warm water uit het buffervat doorheen kan stromen.

Groene wand
Daarnaast heeft Tiny TIM een groene wand die afvalwater zuivert. Het water gaat door bakken die vol zitten met grind en planten. In het riet zitten bacteriën die de afvalstoffen in het water afbreken. De groene wand zorgt bovendien ook voor het verminderen van hittestress in de gebouwde omgeving en neemt de wand CO2 op.

Verder zijn er biobased materialen gebruikt. Tiny Tim is voor 90% van duurzaam geproduceerd naaldhout. De gevel is van gebrand hout waardoor deze niet meer behandeld hoeft te worden en toch water afstoot en niet gaat rotten, en de kozijnen van accoya. Accoya wordt gemaakt van snelgroeiend grenenhout uit duurzaam beheerde bossen. Tiny TIM is gebouwd met zogenaamde SIP-panelen (structural insulated panels). Belangrijke eigenschappen van de panelen zijn hun lichte gewicht en hun sterkte, die het mogelijk maken Tiny TIM te bouwen en het gewicht binnen de maximale eisen te houden.

Lees ook: Pop-up house: een huis bouwen was nog nooit zo makkelijk

Het prototype van Tiny TIM is tot en met 26 juni te bewonderen op FABCity op de kop van het Java eiland in Amsterdam en is door de duurzame eigenschappen zeker een inspiratie voor de renovatiebranche. Een huisje als Tiny TIM gaat zo’n 50.000 euro kosten. Dat is niet verkeerd, vooral omdat het huisje zelfvoorzienend is.

Redactie RenovatieProfs


NOS op 3 maakte een video van Tiny TIM:


Beeld: NOS op 3


Blijf altijd op de hoogte
Meld jezelf nu aan voor de RenovatieProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.


Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren