​De drie meest vooruitstrevende slimme gevels ter wereld

04.01.2016 | Trends | 2845 keer bekeken
​De drie meest vooruitstrevende slimme gevels ter wereld

Een slimme gevel kan energie besparen en zelfs produceren. Maar er zijn meer mogelijkheden. Wereldwijd worden de mogelijkheden van slimme gevels verkend, wat resulteert in prachtige projecten.

Energie uit biomassa
Op de Internationale Bouwbeurs 2013 in Hamburg werd het eerste echte algenhuis getoond: levende organismen dragen bij aan de energievoorziening voor de vijftien woningen in het pand. Hoe? Glaspanelen met algen vormen een ideaal zonweringsysteem. Hierbij geldt: meer zonlicht, meer algen, meer fotosynthese en dus meer schaduwwerking. Een deel van de biomassa wordt omgezet in biogas. Met behulp van een wisselaar kan de thermische warmte van de vloeistof in het systeem direct gebruikt of opgeslagen worden. Deze duurzame energie wordt dan gebruikt om een gebouw in haar energiebehoefte te voorzien.

Slimme gevels, biomassa.png

Titanium dioxide
Een ziekenhuis in New Mexico werd voorzien van een sponsachtige omhulling van titanium dioxide, een materiaal dat luchtverontreinigers onschadelijk maakt met behulp van UV-stralen. De gevel dient als zonnescherm, maar nog belangrijker: het 'eet' als het ware smog en fungeert dus als luchtreiniger. Volgens de ontwerpers kan de gevel per dag de uitlaatgassen van duizend auto’s neutraliseren. Of het materiaal echt het verschil kan maken, is nog onduidelijk, maar velen zijn geïnteresseerd.

Hospital-MGG2.jpg

Ademende huid
Een derde voorbeeld: twee wolkenkrabbers in Abu Dhabi lijken een ademende huid te hebben. Aan de gevel zijn volgens InstallatieProfs facetvormige rozetten van fiberglas bevestigd die automatisch reageren op de temperatuur en op deze manier in en uit kunnen vouwen. Dat maakt de gevel niet alleen slim, maar ook nog eens heel mooi

Gevel-programma-bekend.jpg

GEVEL 2016
Nog meer Gevel innovaties bekijken? Kom dan naar GEVEL 2016 in Ahoy Rotterdam. Op GEVEL 2016 vindt u niet alleen de nieuwste geveltechniek en -oplossingen, maar ook mock-ups, lezingen, netwerkbijeenkomsten, exposities en competities. Het volledige programma is te vinden op de website van de vakbeurs.
Registreer hier voor gratis toegang.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren