'Crisis in de bouw zal nog jaren duren'

18.03.2015 | Branchenieuws | 2173 keer bekeken
'Crisis in de bouw zal nog jaren duren'

De bouwsector zal voorlopig nog niet opbloeien. Het herstel op de woningmarkt is zwak, terwijl de marktomstandigheden in de infra slechter zijn geworden. Dat zegt financieel topman Jan van Rooien van VolkerWessels in een interview met Cobouw. Het optimisme dat de laatste tijd gehoord wordt vanuit de bouwsector deelt hij niet.

Lees ook: Werkgelegenheid bouw na jaren krimp weer in de lift

Volgens Van Rooijen is het optimisme niet geheel op zijn plaats. "Ze verwachten dat het volgend jaar weer beter zal gaan, dat dit jaar een overgangsjaar is. Feit is dat de huizenmarkt aantrekt, maar toch vooral aan de onderkant. Dat is natuurlijk prima, maar van een breed en structureel herstel is geen sprake. En dan heb ik het nog niet eens over de inframarkt, waar het prijsniveau alleen maar verder omlaag is gegaan."

Perspectief
Van Rooijen geeft aan dat de bouw er rekening mee moet houden dat de crisis nog jaren zal voortduren. "Voor ons staat vast dat de tijd van voor 2007 niet binnen afzienbare tijd terugkomt, als dat al gebeurt. Vanuit dat perspectief maken wij onze plannen. Als het dan toch wat beter gaat, is dat mooi meegenomen."

Behoorlijk zorgelijk
Het Economisch Instituut voor de Bouw gaat er in zijn laatste prognoses van uit dat de bouwproductie dit jaar met 3 procent zal toenemen. Ook in de jaren daarna voorspellen zij deze groei. Van Rooijen sluit zich daar niet bij aan. "Mijn boodschap is dat de marktomstandigheden in de Nederlandse bouw nog behoorlijk zorgelijk zijn. Ik vind dat iedereen, op zijn manier, daarin zijn verantwoordelijkheid moet nemen."

Hij vindt dat daar nog veel winst te behalen valt. Aannemers accepteren volgens hem "onaanvaardbare risico's" wanneer ze grote infrastructurele projecten binnenhalen. "Prijsverschillen bij aanbestedingen van meer dan 25 procent zijn momenteel geen uitzondering. Dat er stevige verliezen worden geleden, is dan ook geen verrassing."


Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren