Building Holland: Biobased bouwen

01.04.2015 | Branchenieuws | 1337 keer bekeken
Building Holland: Biobased bouwen

Building Holland 2015 barst van de interessante sprekers. Een van hen is Michiel Haas. Hij is oprichter van het NIBE, die koploper willen zijn in techniek, wetenschap en haalbaarheid inzake milieubewust en gezond bouwen. Michiel Haas gaf vandaag een lezing over Biobased bouwen, waar hij aftrapte met het motto: 'Van ieder gebouw kun je een duurzaam gebouw maken.'

Biobased bouwen is een manier van bouwen die gebaseerd is op de natuur. Dat wil zeggen dat er meestal bouwmaterialen gebruikt worden die in de natuur groeien. Haas maakt onderscheid tussen twee soorten biobased materialen:

Natuurlijk gegroeide materialen
Een simpel, maar duidelijk voorbeeld is eikenhout. Een eikeltje groeit uit tot boom, die boom wordt omgezaagd en het hout wordt gebruikt als bouwmateriaal. Ook ecoboard is biobased. Ecoboard wordt gemaakt van land- en tuinbouw restmateriaal, zoals snoeiafval en stro.

Artificieel gemaakte materialen, gebaseerd op natuurlijke materialen
Binnen de artificieel gemaakte materialen onderscheiden we twee soorten:

Zachte chemie – Dit wil zeggen dat het product zoveel mogelijk gebaseerd is op wat de natuur zelf maakt. 'De natuur heeft al zoveel goede eigenschappen, daar is weinig toevoeging nodig', is de gedachte. Een voorbeeld is verf gemaakt van plantaardige oliën en harsen, gekleurd met aard- en mineraalkleuren. Het enige chemische proces is het drogen en/of mengen van de natuurlijke stoffen.

Harde chemie – Houdt in dat het product grotendeels bestaat uit natuurlijke materialen, maar dat er nog wel harde chemische processen aan te pas komen.

Biobased is een mooie term, maar de vraag doemt op: wanneer is iets biobased en wie bepaalt dat? Want ook deels natuurlijke materialen kunnen biobased zijn. Hoeveel procent van het materiaal moet dan natuurlijk zijn en hoeveel chemicaliën mogen worden toegepast?

Het antwoord op die vraag is redelijk complex. Hier zijn namelijk nog geen afspraken over. Een materiaal dat in het ene land natuurlijk is, kan in het andere land weer niet makkelijk uit de natuur verkregen worden. Bakstenen zijn in Nederland bijvoorbeeld biobased, want wij hebben veel klei en leem in de grond. Maar dat is lang niet overal zo.

Je moet dus niet alleen kijken naar of de grondstof natuurlijk is, maar ook naar welke afstand deze stof moet afleggen en hoeveel verwerking er nog moet plaatsvinden. Ook de vraag of iets biologisch geteeld is, is belangrijk. Is er bijvoorbeeld veel gebruik gemaakt van pesticiden? En zijn biobased materialen ook goed voor het milieu? Zo is dakbedekking van hout wel natuurlijk, maar kan bepaalde dakbedekking met een langere levensduur wel vriendelijker zijn voor het milieu.

Kortom: er is nog geen goede definitie voor biobased materialen, maar die komt er als het aan Michiel Haas ligt wel. Bijvoorbeeld in de vorm van een keurmerk, dat aangeeft hoe biobased en milieuvriendelijk een materiaal is.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • Paul Bijvoet
    02.04.2015 - 08:14 uur | Paul Bijvoet

    Onze pelletketel micro WKK van Okofen zou biobased absoluut eer aan doen. Revolutionaire ketel met kWh kosten op stroom van 0,07 cent op Electra en 0,05 cent per kWthermisch.