'Bouwsector profiteert van komst vluchtelingen'

21.10.2015 | Branchenieuws | 955 keer bekeken
'Bouwsector profiteert van komst vluchtelingen'

De komst van vluchtelingen zal de bouwsector de aankomende jaren een flinke impuls geven. Het Economische Instituut voor de Bouw heeft berekend dat het tot en met 2025 zo’n 50.000 woningen extra opgeleverd zullen moeten worden door de instroom van vluchtelingen.

Dit komt nog op de al geplande en verwachte bouwproductie van 50.000 woningen. Tijdens de piek van de bouw van deze woningen levert het de sector 5 miljard euro en zo’n 9000 extra arbeidsplaatsen op. Dat weegt nog niet op tegen de 85.000 banen die sinds het begin van de crisis in 2009 verloren zijn gegaan, maar het is een goed begin van de omslag die nu bezig is.

Lees ook: Bouw echte woningen, geen noodwoningen!

“Het is verbluffend hoe snel het aan het omslaan is ten opzichte van de crisisjaren”, aldus EIB-directeur Taco van Hoek tegen NOS. “Dit zorgt echt voor een forse impuls voor de bouwsector.” Ter vergelijking: de afgelopen jaren werden er ongeveer 40.000 nieuwe woningen per jaar opgeleverd. Voor de crisis waren dat er 80.000 per jaar.

De vluchtelingenstroom zorgt nu vooral nog voor bezetting van tijdelijke woningen of andere gebouwen die als opvanglocatie worden gebruikt, zoals gevangenissen en sporthallen. Maar volgens het EIB worden er volgend jaar al 15.000 extra woningen gebouwd. Daarvan is de helft nog tijdelijk, maar vanaf 2017 zal het alleen nog gaan om permanente huisvesting.

Versneld
Het nog best een uitdaging om dit alles soepel te laten verlopen. Allereerst moeten geplande projecten versneld afgemaakt worden. Daarnaast moeten corporaties ook plek vinden in een gemeente om te kunnen bouwen.

Een kanttekening bij de berekening van het EIB is dat niets helemaal te voorspellen valt. Zo is de verwachting dat de toestroom van asielzoekers nog een tijd aanhoudt, maar niemand weet precies hoe lang. Er is dus nog onzekerheid over de vraag naar het aantal woningen en het tempo waarin deze opgeleverd moeten worden.

Lees ook: 'Leegstaande kantoren vaker gebruiken als opvanglocatie vluchtelingen'

Leontien de Waal van de Rabobank laat in een interview met RTL weten dat ze zich afvraagt of het EIB wel stilstaat bij de mogelijkheid om huidige gebouwen te transformeren. Ook moet er gekeken worden naar de toekomst. Als er straks weer meer vergrijzing optreedt zou het zonde zijn als er ineens veel leegstand is. Modulair bouwen zou hiervoor een oplossing kunnen zijn. Huizen die als lego in en uit elkaar gehaald kunnen worden.

Dat de focus niet teveel op tijdelijke woningen moet liggen vindt ook architect Harvey Otten. Lees hier zijn artikel hierover.

Redactie RenovatieProfs

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren