BIK Challenge: keten-geïntegreerde samenwerking stimuleren met pressure cooker

27.10.2016 | Branchenieuws | 362 keer bekeken
BIK Challenge: keten-geïntegreerde samenwerking stimuleren met pressure cooker

In korte tijd sterke businesscases genereren door vraag en aanbod bij elkaar brengen en keten-geïntegreerde samenwerking stimuleren. Dat zijn de doelen van de BIK Challenge, een pressure cooker rond energiezuinige woningrenovatie.  

Woningcorporaties en andere vastgoedeigenaren in Noord-Holland daagden acht consortia tijdens deze BIK Challenge uit om met dé oplossing te komen om hun woningcomplex zo energiezuinig mogelijk te renoveren. Na 5 maanden van onderzoek, denk- en rekenwerk, presenteerden de consortia tijdens de slotbijeenkomst van de BIK Challenge hun voorstel, aanpak en business case aan de woningcorporaties en andere deelnemers.

Vijf opdrachten werden verdeeld over acht consortia. Alle opdrachten waren gericht op energetische verbeteringen en verbeteringen op het gebied van comfort. 

Kennemer Wonen stelde bijvoorbeeld een mooie uitdaging. De opgave was voor 28 portiekwoningen (totaal 280 woningen in complex), met een gemiddelde energie-index van 2,07 naar ≤ 1,2, De vraag was om alle woningen goed toegankelijk te maken. Bij de ‘oude’ manier van uitvragen had Kennemer Wonen in de opgave dan gevraagd om een lift. Nu bewust niet, om de markt de ruimte te geven met een eigen oplossing te komen.

Het consortium Toekomstgericht4You stelde, naast energetische maatregelen, voor om twee woonblokken met elkaar te verbinden met galerijen en één lift, waardoor tegelijkertijd meer sociaal contact ontstaat en een aantrekkelijke binnentuin. 
Hecon duurSAAM koos voor een andere uitgekiende oplossing voor de opgave van Kennemer Wonen, namelijk het integreren van een lift in de bestaande portieken. Hun overweging: bewoners willen geen galerij en geen kamer opofferen voor de lift en de huidige portieken hebben een belangrijke sociale functie die bestaan moet blijven.

Mechteld Bakkeren, adviseur en projectleider BIK, laat weten dat alle consortia veel aandacht besteedden aan de bewoners in hun proces: “Ze bevroegen bewoners vooraf en betrokken hen in veel gevallen ook gedurende de uitwerking van de plannen. Dat was mooi om te zien.”

De BIK Challenge werd georganiseerd door de Kamer van Koophandel samen met Huren met Energie en Bouwketens.nl.

RenovatieProfs


Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (2)

Reageren
  • Sennen Leesberg
    27.10.2016 - 12:28 uur | Sennen Leesberg

    Deze reactie is verwijderd in verband met reclame.

  • Mechteld Bakkeren
    26.10.2016 - 21:33 uur | Mechteld Bakkeren

    Het was een mooi leertraject voor zowel de woningcorporaties als de bouwconsortia. Lees later meer leerervaring in onze e-publicatie.