Belangrijkste reden renovatie bij corporaties is verduurzaming

09.09.2015 | Branchenieuws | 1442 keer bekeken
Belangrijkste reden renovatie bij corporaties is verduurzaming

Bijna de helft van de woningcorporaties in Nederland is druk bezig met het renoveren van hun woningvoorraad. Dit met als doel het woningbezit zoveel mogelijk energieneutraal te krijgen. Duurzaamheid is de belangrijkste reden om huizen te renoveren. Dat blijkt uit ‘Corporatiesector in beeld’ van BouwKennis.

In het onderzoek worden nieuwbouw- en renovatieplannen in beeld gebracht om op die manier partijen in de bouw te informeren over de plannen van de corporaties. Duidelijk is dat het verduurzamen van het woningbestand een belangrijk speerpunt is. Een ontwikkeling waar grote investeringen bij komen kijken.

Rendement
Corporaties renoveren met diverse redenen, maar de belangrijkste is het verbeteren van de duurzaamheid. Ook het verhogen van het rendement wordt door iets meer dan 20 procent van de ondervraagde corporaties genoemd als reden.

Lees ook: Huurder mag renovatie afdwingen bij corporatie

Er ligt een hele concrete doelstelling als het gaat om verduurzaming. In het convenant energiebesparing huursector is vastgelegd dat corporatiewoningen in 2021 gemiddeld energielabel B moeten hebben. Het tempo waarin woningen verduurzaamd worden ligt nog te laag, dus er moet flink aan de weg worden getimmerd.

Terugverdienen
Uit het onderzoek blijkt ook dat over twee jaar 65 procent bezig zal zijn met het verduurzamen van hun woningbezit, tegenover 48 procent nu. 16 procent van de corporaties verwacht hier ook over twee jaar nog niet mee bezig te zijn. Volgens BouwKennis wordt er vooral scherp gekeken naar het terugverdienen van duurzame renovaties en daar zullen partijen die zich richten op de woningcorporaties rekening mee moeten houden. Daar worden veel kansen gezien. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren