Asbestos 2015: Het verleden, het heden en de toekomst van asbest

15.04.2015 | Beursnieuws | 2180 keer bekeken
Asbestos 2015: Het verleden, het heden en de toekomst van asbest

Op de eerste editie van de beurs Asbestos in Ahoy Rotterdam staan een hoop interessante sprekers. Udo Waltman, bedrijfsdirecteur bij Search, bijt het spits af met zijn lezing over het verleden, het heden en de toekomst van asbest.

Sinds de invoering van het asbestverbod in 1994 heeft de markt een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Waltman begint met het noemen van een aantal belangrijke cijfers. De verwachting in 1994 was dat er in ruim 85% van de gebouwen asbest voorkwam. Inmiddels is de verwachting dat er in nog ruim 70% van de gebouwen asbest te vinden is. Er zijn 500 bedrijven ruim 8.000 professionals betrokken in de asbestmarkt. En het meest confronterende cijfer: Er zijn minimaal 15.000 mensen overleden aan de gevolgen van asbest.

We zitten in een puberfase
Volgens Waltman is vooral de enorme groei en innovatie van de markt kenmerkend voor de afgelopen jaren. Waltman: "We zitten in een soort puberfase. We zijn niet meer onwetend en hebben al veel geleerd, maar we moeten nog volwassen worden en door ontwikkelen. De markt blijft professionaliseren. Gelukkig gebeurt dat ook en deze beurs is daar een voorbeeld van. Er ontstaat steeds meer samenwerking en er is veel bewustzijn."

Udo Waltman vertelt ook over de beeldvorming rondom asbest, die vooral in de media nog vaak negatief is. "Asbest leeft, maar niet altijd op de manier zoals we graag willen. In de media komen alleen de dingen die niet goed gaan voorbij en dat is logisch, maar er gaat ook zoveel wel goed", vertelt hij.

We moeten onze kennis delen
Waltman sluit zijn verhaal af met de oproep om de kennis die wij in Nederland hebben te delen. In Nederland hebben we al zoveel bereikt op het gebied van asbest en ook al kan het nog veel beter, andere landen zouden veel kunnen leren van ons. "In India groeit de welvaart en dus ook de vraag naar bouwmaterialen. Daar wordt asbest in grote mate gebruikt om te bouwen. Wij kunnen vanuit Nederland onze kennis delen en daar veel problemen voorkomen."

De toekomst zal vooral in het teken staan van nieuwe wetgeving, zoals het verbod op asbestdaken vanaf 2024. Elk asbest dak in Nederland zal dan vervangen moeten worden en dat wordt nog een hele klus.

Redactie RenovatieProfs

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (2)

Reageren
 • Willem de Beer
  20.08.2015 - 10:04 uur | Willem de Beer

  Wat helaas nog niet duidelijk is, is de vorm waarin de subsidie wordt verstrekt. Sommige particulieren worden opgezadeld met een kostenpost van € 20.000,--. Nogal een fors bedrag voor een verplichting vanuit de overheid.

 • Guido De Vos
  17.04.2015 - 09:38 uur | Guido De Vos

  Je opent artikel in de veronderstelling dat je enkele of een hele reeks effectieve zaken omtrent recente ontwikkelingen gaat opsteken.
  Op een filosofische benadering na (die je zowat op elk vakgebied kan toeschrijven, 50 j geleden ,nu, en binnen 50 j..want zolang iets zich ontwikkeld blijf je 'puberen'...zucht) en enkele cijfers die op zich weinig relevantie hebben (op de spijtige overlijdens na uiteraard ) ben ik , en iedere die tijd neemt om dit te openen niet wijzer geworden. Of heb ik de doorkliknop 'lees volledig artikel' over het hoofd gezien ?
  Vriendelijke groet