Alle woningen in Brabant energiezuinig maken is lastig

30.03.2015 | Branchenieuws | 1927 keer bekeken
Alle woningen in Brabant energiezuinig maken is lastig

Noord-Brabant heeft een optimistisch streven. Voor het jaar 2050 moet elke woning in de provincie energieneutraal zijn. Twee ambtenaren zijn aan het werk gezet om dit plan te realiseren en de techniek is zo vergevorderd dat het makkelijk zou moeten kunnen. Toch hapert de transitie naar duurzaam wonen.

Oorzaak: de hoge investeringen, gebrek aan financiering en te weinig kennis bij ontwerpers en bouwondernemingen. Dat de overgang naar energieneutraal wonen deze eeuw plaats gaat vinden, daar is iedereen wel van overtuigd. Maar wanneer het omslagpunt precies zal zijn, weet niemand. Zo schrijft Brabants Dagblad.

Duurzaam bouwen
Voor de provincie en de vijf grootste steden van Brabant, is het helder: er is een katalysator nodig. Het proces moet worden aangejaagd, krachten gebundeld, kennis gedeeld. Theo van der Maazen reageert daar terughoudend op. Van der Maazen heeft zich in vijftien jaar tijd ontwikkeld tot een specialist in duurzaam bouwen. "Voor ons is het al lang dagelijkse kost om energie neutrale woningen op te leveren. Door het in de praktijk toe te passen hebben we veel expertise opgebouwd en weten we wat wel en niet werkt. Dat de provincie nu een volgende stap wil zetten snap ik. Maar wij hebben weinig zin om alles zomaar weg te geven. Kennis delen prima, maar ik ben bang dat ze vooral willen nemen."

Van der Maazen weet dat de norm voor isolatie en energieverbruik voor woonhuizen in 2020 sowieso naar nul gaat. Dat betekent dat nieuwbouw vanaf dat moment niet meer energie mag gebruiken dan er wordt gegenereerd, exclusief het gebruikersdeel. "Elektrische apparaten als computers, tv's en dergelijke vergen een steeds groter deel van het energieverbruik", aldus Van der Maazen. "Dat telt niet mee in de EPC-norm. Het gaat om de verwarming en verlichting van een huis. Dat verbruik moet in 2020 op nul uitkomen. Wij zijn er nu al klaar voor."


Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (4)

Reageren
 • Jaap van den Bosch
  03.04.2015 - 09:59 uur | Jaap van den Bosch

  Beste Onno, als tegenhanger van jouw schokkende cijfers kan ik je ook verwijzen naar de mening van een internationale Duitse milieuprofessor Friedrich Schmidt, die een boek geschreven heeft "De groene leugen" genaamd.
  Ik ga nu echt niet zeggen dat hij het enige echte ware evangelie aan het prediken is, maar tja een internationaal erkende milieu professor, die aangeeft dat je beter voor het milieu in een 20 jaar oude benzine auto kunt rond rijden in plaats van in een electrische auto, en die ook aan geeft dat de zonnepanelen op de daken wereldwijd gezien meer schade toe brengen als stoken op fossiele brandstof, en ook de huidige generatie windmolens konden geen genade bij hem vinden.
  Al die magnetische metalen die daarvoor nodig zijn, daarvan is volgens hem de vervuiling, wel aan de andere kant van de wereld toch mega vervuilend, dus tja waar zal de waarheid nu echt liggen, ergens in het midden, of iets meer links of rechts van het midden?
  Die professor zag wel oplossingen, bijvoorbeeld door gebruikmaking van eb en vloed, en windmolens ergens hoog in de lucht met propellors, is wel in ontwikkeling, maar nog geduld voor het echt wat kan gaan worden, en in die tussentijd niet in paniek raken, met oplossingen nu voor de buhne, waarvan straks blijkt dat het allemaal niet zo veel heeft voor gesteld of het nog erger heeft gemaakt wereldwijd gezien dan, de tijd zal het ons wel weer leren.
  En dat verhaal over die co 2 van je eigen auto, ja hoor zal best waar zijn, maar moet je dan denken ik kan beter vaker de fiets nemen? o.k.maar dan kom je thuis bezweet, en neemt dan een extra douche, met gas verstoken voor het warme water, zeepresten extra voor verwerking door de rioolwaterzuivering, extra was voor de wasmachine met stroomverbruik, moet je die dan weer bij tellen kwa co2?
  Je ziet het is maar net welk verhaal je erbij gaat houden, en bovenstaand is niet bedoelt om jouw verhaal in het belachelijke te stellen, maar om aan te geven er zitten veel meer kanten aan, en ieder voordeel heeft zijn nadeel en ieder nadeel weer zijn voordeel, maar bovenal geen paniek.

 • onno kubbe
  02.04.2015 - 13:41 uur | onno kubbe

  Dit is eenvoudig: het is te berekenen waneer het moet. Op de site van globalcarbonproject.org vindt je de data.

  Hieruit blijkt dat we elk jaar de wereldwijde menselijke co2 uitstoot met ongeveer een miljard ton of wel een 1 met 14 nullen kilo co2 laten stijgen.
  En ons leefklimaat, de aarde, heeft op dit moment een tekort op het absorberend vermogen van co2 van tenminste 20 miljard ton... Eerlijk gezegd? Ik schrok en Ik kan me dat niet eens voorstellen qua hoeveelheid.
  Helaas: het is de harde waarheid. Conclusie? We zijn met een noodgang ons leefklimaat naar de filistijnen helpen door ons als onwillige (is een voortvloeisel uit ieders gevoel van onbehagen) kinderen te gedragen en niet de feiten onder ogen willen zien.
  Het aardige en positieve is dat een ieder in zijn cirkel van invloed daar ook echt wat aan kan doen.
  In Europa produceert elke burger ongeveer 6,4 ton co2 per jaar.
  Daar kun je heel wat aan doen door alleen al te berekenen hoeveel co2 je eigen auto uitstoot per kilometer maal het aantal kilometers die je rijd.
  Als je dan weet dat er op dit moment ongeveer 2 miljard auto's rondrijden. En dat dit aantal elk jaar met 80-120 miljoen auto's (is de schatting) stijgt dan wordt de conclusie vrij eenvoudig...
  Vraag niet wat kan de wereld voor jouw, maar wat kun jij doen voor de wereld.
  En in het verlengde: wat kunnen bedrijven, financieel instellingen en overheden doen om ons allemaal daarbij te helpen.

 • Jaap van den Bosch
  02.04.2015 - 10:34 uur | Jaap van den Bosch

  Terughoudendheid?, ja kan ik me wel wat bij voor stellen, want wat moet je allemaal accepteren als het om heel energiezuinig gaat? Bij een passiefhuis gaat men jouw vertellen waar of de grote ramen met overstekken en dus de leefruimten moeten komen, en of je maar even genoegen neemt met gebalanceerde ventilatie, en ook nog 5% oververhitting in de zomer met temperatuur meer als 25 graden, en 5% van 365 dagen is 18 dagen, en als het dan snachts net onder de 25 graden komt en overdag er weer boven moet je omtrent een maand accepteren dat het boven de 25 graden komt, want koeling heb ik niet kunnen ontdekken in het concept, als alleen zonwering, maar of je dat onder koeling kunt plaatsen?
  En dan het actif house geen probleem energie genoeg zelf ontwikkelt, maar is dat van buiten af gezien nog een gewoon huis? daken, gevels, balkonhekken, de hele handel is volgeplakt met zonnepanelen.
  De eerste waarvan ik zag dat die een goede stap maakte naar zonnecellen op het pannendak was Nelskamp, de zonnecellen zaten echt in de gebakken dakpan, gisteren gezien op Building Holland en zag er volledig professioneel uit, niet te vergelijken met die monsters van nu her en der op de daken, met die Nelskamp pannen, ja daar krijg je mensen pas mee om lijkt mij, dus nog een lange weg te gaan.

 • Michael Urlings
  02.04.2015 - 09:15 uur | Michael Urlings

  Berichtgeving over de Brabantse kansen mag wel wat sprankelender heren. Dit is nou precies de reden van de stroperigheid van de energietransitie. Bouwers, adviseurs en ambtenaren zijn nog steeds op technische gronden elkaar aan het uitleggen dat het zo lastig is. Elkaars vliegen aan het afvangen. 'Ik ben verder dan jullie'. Daar gaat het niet om. Maak aan alle Brabanders duidelijk dat energieneutraal de nieuwe norm is voor woonplezier. Waar je ook aanklopt; bij je gemeente, bij je bouwbedrijf, bij de energiecooperatie; je krijgt overal hetzelfde antwoord: Ja het kan, ja we hebben daar meerdere partners voor nodig en ja we gaan je helpen dat gefinancierd te krijgen. Als de vraag daarmee verveelvoudigd, wordt het aanbod veel minder lastig.