Aardbevingsbestendige supermarkt geopend in Groningen

18.11.2015 | Branchenieuws | 974 keer bekeken
Aardbevingsbestendige supermarkt geopend in Groningen

In het Groningse Loppersum staat de eerste aardbevingsbestendige supermarkt van Nederland. Het pand is zo gebouwd dat het zwaardere aardbevingen kan doorstaan. Het is voor het eerst dat een gebouw speciaal gebouwd is om dit te kunnen.

Loppersum ligt middenin het gebied in de provincie dat weleens wordt getroffen door aardbevingen. Deze worden veroorzaakt door de boringen naar gas.  

Bij de bouw is gekozen voor houtskeletbouw, in plaats van beton. Dit omdat hout de eventuele schokken beter absorbeert. Ook binnenin de supermarkt zijn de aanpassingen te zien. Zo zijn de stellingen gebouwd in rubber, zodat ze schokken met een kracht van 5 of 6 op de schaal van Richter moeten kunnen doorstaan.

Het is opvallend dat de supermarkt is gebouwd in samenwerking met de NAM, het bedrijf dat de gasboringen doet in Groningen. Eerder werd bekend dat de NAM huiseigenaren in Groningen moet compenseren voor de waardevermindering van hun huis, als gevolg van de aardbevingen.

Lees ook: Gronings huis nagebouwd in Italië voor aardbevingtest

De zaak was aangespannen door Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG). Bij deze stichting zijn twaalf woningbouwcorporaties en negenhonderd particuliere huiseigenaren aangesloten. Volgens hen zijn 100.000 woningen in Groningen gezamenlijk ruim een miljard euro minder waard geworden door de aardbevingen.

Redactie RenovatieProfs
Foto: Koos Bijlsma

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (3)

Reageren
 • Gudy Verhoeven
  25.11.2015 - 11:12 uur | Gudy Verhoeven

  Goeie ontwikkeling dat vooropgesteld. Het kan ook best de eerste supermarkt zijn, maar het is zeker niet het eerste gerealiseerde gebouw dat daar aardbevingbestendig gebouwd is. Zie eens enkele straten verderop de brede school in Loppersum. Is mei 2015 geopend en mooie uitleg in kort filmpje via http://jansnel.com/nieuws/Opdracht-van-de-NAM-tijdelijke-voorziening-voor-kinderen/
  Dit zijn overigens beide nieuwbouwprojecten.
  Kent u of Renovatieprofs al renovatievoorbeelden?

 • Geert Willem Bakker
  19.11.2015 - 12:50 uur | Geert Willem Bakker

  In dit artikel wordt het boren naar schaliegas genoemd als oorzaak van de aardbevingen in Loppersum. Dit is een grove fout, in het Groninger gasveld en dus ook in Loppersum gaat het om conventioneel aardgas. De aardbevingen in Groningen worden veroorzaakt door drukverlaging in bodem, waardoor deze schoksgewijs als een "pudding" in elkaar zakt.
  In verband met de vele malen grotere risico's bij de winning van schaliegas, geldt hiervoor in Nederland een verbod voor tenminste vijf jaar.
  Ik vind dit een journalistieke blunder!

 • Ard Bannink
  19.11.2015 - 10:14 uur | Ard Bannink

  Heerlijk om te kunnen winkelen zonder dat de potten appelmoes je om de oren vliegen !