​89% van de Nederlanders vindt monumentaal erfgoed belangrijk

13.09.2016 | Branchenieuws | 483 keer bekeken
​89% van de Nederlanders vindt monumentaal erfgoed belangrijk

Afgelopen weekend vond de 30e Open Monumentendag plaats: ruim 5.000 monumenten waren gratis te bezoeken. Recent onderzoek toont aan dat er in Nederland veel draagvlak is voor monumenten: maar liefst 89% vindt het belangrijk dat monumentaal erfgoed behouden blijft.

Tegelijkertijd maakt het merendeel van de Nederlanders (58%) zich zorgen over de leegstand, achteruitgang of het verdwijnen van monumenten in ons land. Tevens vindt 87% van de Nederlanders dat monumenten een positieve invloed hebben op de aantrekkingskracht van een stad of dorp. Op de vraag in hoeverre men zich medeverantwoordelijk voelt voor het behoud van monumentaal erfgoed in Nederland of in de eigen regio, reageert ruim 40% bevestigend.

Lees ook: ‘Rijk stelt te weinig geld beschikbaar voor restauraties van Rijksmonumenten’

In 2014 gaf 81% van de ondervraagden aan het behoud van monumenten belangrijk te vinden. Dat is dus 8% minder dan dit jaar. De reden voor de meeste Nederlanders om een monument niet verloren te laten gaan is een belangrijke nationale of regionale gebeurtenis die heeft plaatsgevonden bij een monument. Bijna de helft geeft aan dat zij een monument dat als symbool voor een dorp of een stad fungeert ook liever niet zien verdwijnen.

Bezoeken aan monumenten
Ruim driekwart van de Nederlanders heeft volgens het onderzoek wel eens een monument bezocht; een derde van de Nederlanders in het afgelopen jaar. Ongeveer de helft hiervan heeft twee tot vier monumenten bezocht. Redenen voor mensen om een monument te bezoeken zijn de mogelijkheid om iets te leren over de historie (69%), nieuwsgierigheid (48%) en de wens om meer te weten te komen over een dorp, stad of regio (36%).

De genoemde cijfers zijn geconcludeerd uit het tweejaarlijkse onderzoek van Right Marktonderzoek naar monumentaal erfgoed.

RenovatieProfs

Foto: Het Paushuize in Utrecht bleek het duurzaamste monument van het land te zijn. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (2)

Reageren
 • Dit is een reactie van de schrijver
  15.09.2016 - 10:14 uur | RenovatieProfs

  Beste Dion Verheij,
  De cijfers zijn gebleken uit het tweejaarlijkse onderzoek van Right Marktonderzoek naar monumentaal erfgoed. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Projectbureau Open Monumentendag. Er zijn 1.341 Nederlanders van 18 jaar en ouder ondervraagd.

  Hopelijk hebben we zo je vraag beantwoord,

  Groeten,
  Redactie RenovatieProfs

 • 15.09.2016 - 09:05 uur | Dion Verheij

  interessant artikel. Zou ik zo vrij mogen zijn om te vragen waar de percentages op gebaseerd zijn?