​3D-geprinte gevel voor entreegebouw EU-voorzitterschap

12.01.2016 | Branchenieuws | 942 keer bekeken
​3D-geprinte gevel voor entreegebouw EU-voorzitterschap

De gevel van het Europagebouw is vooral in de avond prachtig. Foto: Ossip van Duivenbode.

Het Europagebouw is een van de vergaderruimtes van de Europese Unie tijdens het Nederlandse voorzitterschap. Het gebouw heeft een 3D-geprinte gevel: wie er langs loopt, ziet een façade van ‘witte zeilen’ en kan plaatsnemen op 3D-geprinte banken.

Het ontwerp voor de gevel is van DUS Architects, het bureau dat bekend is van de 3D Print Canal House, en Heijmans heeft de elementen geïnstalleerd en geconstrueerd. Philips is verantwoordelijk voor de verlichting. De entree van het gebouw is deels opgetrokken uit speels gevormde zeilen die refereren aan de zeilschepen die voorheen op het terrein gebouwd zijn. In de nissen die zo ontstaan schuilen EU-blauw gekleurde banken. Bij zonsondergang worden de 3D geprinte banken en achtergevels met spots aangelicht. Achter het doek pulseert licht, dat binnen twee minuten langzaam aan en uit gaat.

Duurzaam
De opzet en de inrichting van het gebouw zijn volgens de Rijksoverheid zo duurzaam mogelijk gemaakt. Er zijn kraanwaterpunten om het gebruik van waterflesjes te voorkomen en om te laten zien dat het Nederlands kraanwater prima geschikt is voor consumptie. Op de gebouwen zijn zonnepanelen geplaatst en de inrichting wordt zoveel mogelijk hergebruikt binnen de Nederlandse overheid. Daarnaast krijgen langdurig werklozen de kans om werkervaring op te doen op deze tijdelijke locatie.

In het Europagebouw wordt ook kunst getoond. De centrale thematiek in de collectie voor het Marineterrein is het portret. Samengevat onder de titel 'Europe by people'. Er zijn galerijen van Nederlandse fotografen als Koos Breukel, Erwin Olaf en Vivianne Sassen.

Lees ook: De grootste 3D-print projecten op een rij

Nederland voorzitter
Nederland is het komende half jaar voorzitter van de Raad van Ministers van de Europese Unie. Dit houdt in dat ons land verantwoordelijk is voor de agenda van de Raad van de EU en alle vergaderingen leidt. Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is de locatie voor ministeriële bijeenkomsten, en op het Marineterrein ernaast vinden de ambtelijke vergaderingen plaats. Hier staat het Europagebouw, een mobiel gebouw dat is opgezet en ingericht voor de ambtelijke bijeenkomsten van alle ministeries.

Redactie RenovatieProfs
- met een klik op de banner kunt u zich nog inschrijven voor Gevel 2016 - 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren