​290 miljoen voor versteviging Groningse scholen

09.06.2016 | Branchenieuws | 361 keer bekeken
​290 miljoen voor versteviging Groningse scholen

Er wordt 290,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de versterking en nieuwbouw van scholen in het aardbevingsgebied in Groningen. De aardbevingen werden veroorzaakt door gaswinning. Het kabinet heeft besloten om er minder gas te winnen en het gebied te versterken. Schiermonnikoog moet nu aan de boringen geloven. 

Het is de bedoeling dat duizenden woningen en gebouwen in de provincie aardbevingsbestendig én duurzamer worden gemaakt. Scholen hebben prioriteit: zij hebben niet alleen te maken met de gevolgen van gaswinning maar kampen ook met de gevolgen van bevolkingskrimp en ontgroening. Staatssecretaris Dekker zegt daarom: “Laten we van de nood een deugd maken en nu niet doen alsof het alleen om het dichtsmeren van scheuren in de schoolmuren gaat, maar zorgen voor goede nieuwe schoolgebouwen. Zodat de Groningse kinderen in veilige en moderne schoolgebouwen zitten die weer decennia meekunnen.”

De investering werd bekend gemaakt door minister Henk Kamp van Economische Zaken, minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker beiden van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Proefboringen op Schiermonnikoog
Voor Schiermonnikoog kwam deze week minder goed nieuws: er werd bekend gemaakt dat wordt gestart met proefboringen in een ongerept natuurgebied op Schiermonnikoog. Eilandbewoners en vissers zijn woedend. Ze zijn bang dat het zeewater wordt vervuild, dat de rust wordt verstoord en dat de boortorens er lelijk uitzien, wat weer ten koste kan gaan van het toerisme. Minister Kamp kon de vergunning voor proefboringen naar gas bij Schiermonnikoog naar eigen zeggen niet weigeren omdat het een procedure is die al drie jaar aan de gang is, dat zei hij tegen de NOS.

De Tweede Kamer nam in oktober nog een motie aan tegen gaswinning op Terschelling. De Kamer stelde toen dat het Waddengebied een uniek natuurgebied is met de status van Werelderfgoed. Oppositiepartijen reageerden dan ook verbijsterd op het besluit van minister Kamp om profboringen op Schiermonnikoog goed te keuren. 


Redactie RenovatieProfs

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren