2015 goed jaar voor zonne-energie; desondanks veel kritiek

20.05.2016 | Branchenieuws | 1217 keer bekeken
2015 goed jaar voor zonne-energie; desondanks veel kritiek

2015 was een erg goed jaar voor de zonne-energie: nooit eerder werd er zo veel nieuw zonne-energievermogen geplaatst. Dat blijkt uit het Nationaal Solar Trendrapport 2015. Desondanks klinkt vanuit de sector ook kritiek op de overheid. Tevens is er bezorgdheid over de veiligheid van zonnepanelen. 

In 2015 hoorde Nederland volgens het rapport bij de drie snelst groeiende zonne-energiemarkten in Europa. “Als we ons realiseren dat dit grotendeels gefinancierd is door burgers en ondernemers is dat niets minder dan indrukwekkend te noemen.”

Het jaar 2016 zal het afgelopen jaar echter waarschijnlijk overtreffen, mede door stimuleringsfondsen van de overheid. Denk dan aan: 8 miljard euro SDE+ subsidie, 70 miljoen euro subsidie voor zonneboilers, warmtepompen en pelletkachels, subsidie voor het verwijderen van asbestdaken (asbest eraf, zonnepanelen erop), de subsidieregeling Energiebesparing en Duurzame energie portaccommodaties (EDS), fiscale regelingen zoals de EIA, MIA en VAMIL en de salderingsregeling.

Lees ook: De stad van de toekomst ziet er zo uit

Kritiek op overheid én sector
Hier ligt echter de grote paradox die uit het onderzoek bleek: “De overheid wordt gezien als grootste bedreiging voor verdere groei en ontwikkeling en aan de andere kant verwacht dezelfde markt een hele actieve rol van de overheid.” De angel zit hem volgens de onderzoekers met name in de voortdurende onduidelijkheid en uitwerking van regelingen zoals de SDE+, postcoderoos, subsidie voor kleine warmtesystemen en het uitblijven van duidelijkheid over salderen.

Diverse belangenorganisaties gaven recent een duidelijke boodschap aan de overheid: ‘geef stabiliteit en duidelijkheid tot minimaal 2025 want we staan nog steeds beschamend onderaan in Europa met de implementatie van duurzame energie in ons land’.

Lees ook: Zonnepanelen: 5 innovaties om te volgen

De onderzoekers zijn ook kritisch naar de sector zelf: “Hoewel onze sector makkelijk klaagt, is zij onvoldoende zichtbaar en betrokken bij de belangrijke belangenvertegenwoordigers als Holland Solar, de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energy (NVDE), de stichting ZON en FME. Een grotere betrokkenheid bij deze organisaties zal ons allemaal helpen.”

Zorgen over veiligheid
Uit de enquêtes die voor het onderzoek zijn gehouden bleek daarnaast dat de zonne-energiesector bezorgd is over veiligheid van de installaties. Volgens de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis lopen bezitters van zonnepanelen hierdoor geld mis, wordt onveilig gewerkt op de daken en ontstaan gevaarlijke situaties met stroom. Als mogelijke oplossing om betere installaties te krijgen stellen ze een verplichte certificering van installatiebedrijven voor.


Vind jij de kritiek en de bezorgdheid terecht? Wat kan er worden verbeterd?  

Redactie RenovatieProfs

Blijf altijd op de hoogte
Meld jezelf nu aan voor de RenovatieProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.


Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren