Zontoetreding wordt bij triple glas vaak uit het oog verloren

Expertartikelen | 3793 keer bekeken
Zontoetreding wordt bij triple glas vaak uit het oog verloren

De energiebalans van zeer energiezuinige gebouwen is sterk afhankelijk van de zon. In de oriëntatie van kozijnen houden architecten daar steeds vaker rekening mee, maar bij de engineering van deze gevelopeningen blijken bouwkundigen en aannemers er vaak niet de optimale draai aan te kunnen geven door gebrek aan kennis van het complexe energetische samenspel van kozijn en glas. Bij een project verdween 6000 kWh zonnewinst als sneeuw voor de zon. Hoe is dat opgelost?

U-window is de halve waarheid
De renovatie van 28 appartementen in een VvE-flat in Assen moest zo goedkoop mogelijk. Voor de kozijnen waren minimale eisen vastgesteld:

 • de U-frame (isolatiewaarde van de kozijnen) niet slechter dan 1,0 W/m²K
 • U-glas 0,7 W/m²K
 • afstandhouders van kunststof
 • zontoetredingsfactor (g-waarde) zo hoog mogelijk, circa 60%

Samen met de kozijnleverancier had ik alles uitgezocht: het zou geen passiefhuiskozijn worden, maar het zou er toch dicht bij in de buurt komen. 

De offerte vermeldde een U-window van 1,0 W/m²K en verder niets. Bij navraag bleek dat een slechter isolerend kozijn was aangeboden met een betere isolerend triple glas: U-glas van 0,5 W/m²K. De g-waarde van dit glas ging daarbij omlaag naar 38%. 
De totale isolatiewaarde was dus hetzelfde, maar de zontoetreding was veel lager. In de energiebalansberekening (nZEB-tool) was met deze nieuwe waarden zomaar 6000 kWh zonnewinst verdwenen!

Zontoetreding bepaalt deze businesscase
Het budget voor deze schilrenovatie komt uit bespaarde energiekosten en een stukje subsidie van het rijk, provincie en de gemeente Assen. Het energieverbruik van deze flat was met veel moeite teruggebracht naar 59000 kWh. Met het aangeboden kozijn zou er 6000 kWh extra nodig zijn. Door de lage zontoetreding van het aangeboden glas gingen de energiekosten weer omhoog en was er geen businesscase meer voor deze renovatie!

De beste keuze
Eigenlijk maakt het qua kosten niets uit: duurder (en beter isolerend) glas met een minder goed isolerend kozijn kost hetzelfde als goedkoper glas met een thermisch beter kozijn. Kies dus bij voorkeur een goed geïsoleerd kozijn met een iets minder geïsoleerd maar transparant glas, want daarmee haal je ook nog eens extra zonlicht en dus warmte binnen.

Het belang van passieve zonne-energie
Energie besparen doe je door te isoleren én door de zon binnen te halen. Besparing zit ook in de integrale aanpak. De impact van ramen op energetische samenspel in een gebouw is cruciaal. Daarbij is de passieve zonne-energie net zo van belang als de isolatie. Maandag 13 juni zal Franz Freundorfer dat tijdens een expertworkshop op het congres NulNu haarfijn uitleggen!

Carl-peter Goossen, Bouwnext


Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (5)

Reageren
 • 01.08.2016 - 11:07 uur | Carl-peyer Goossen

  Als de zon-toetredingsfactor hoog is zeg 60% wil dit nog niet zeggen dat dan automatisch warm wordt in de zomer. Natuurlijk kijken we naar dat evenwicht. Op zuid is dit geen probleem, de zon staat hoog en komt daardoor nauwelijks binnenn. Mocht dat wel zo zijn dan is een negge of een roostertje van 20 cm al voldoende. Ook de westzijde is geen probleem omdat we dan de nacht in gaan. Beglazing op oost zorgt voor oververhitting! hier kan geen G-factor ook maar iest aan doen. Je zal gebruik moeten maken van dichte luiken, horizontale lamellen die bijna dicht staan of een screen die 20 cm VOOR de gevel staat. Maar het beste is een loofboom op het oosten te plaatsten. die gaat netjes met de seizoenen mee om oververhitting te voorkomen.

 • C. van Vliet
  08.06.2016 - 09:18 uur | C. van Vliet

  Geachte heer Goossen,
  Met grote interesse heb ik uw artikel gelezen. Mijn werkgebied als installatie adviseur heeft veel te maken met de veranderingen in de beglazing.
  In veel gebouwen zie ik problemen ontstaan met de binnentemperatuur door de moderne beglazing! De gebouwschil is tegenwoordig dermate goed te isoleren dat er slechts beperkte verwarming noodzakelijk is. Als nu de zon het raam weet te bereiken voelen we al snel het verwarmingsvermogen daarvan. De interne warmtelast en de zoninstraling doen de temperatuur snel stijgen BOVEN de gewenste ruimtetemperatuur. Dat kan betekenen dat de koelinstallatie al snel ingezet moet worden, waarna de energie-winst van de beglazing dus omslaat naar verlies! Ik adviseer u om eens bij lichte zoninval de
  oppervlakte temperatuur van het glasvlak aan de binnenzijde te meten! Het zou mij niet verbazen dat de bewoners van de flat in Assen uiteindelijk blij kunnen zijn met de geplaatste beglazing!
  met vriendelijke groet,
  Cors van Vliet CV2 Ruinen

 • Alfons Noordeloos
  02.06.2016 - 12:44 uur | Alfons Noordeloos

  Bekend probleem. Bij AluK hebben we een hoogisolerend aluminium kozijnserie Venta zo ontwikkeld dat alle extra isolerende voorzieningen en rubbers al in het profiel zitten dat de kozijnfabrikant geleverd krijgt. Hierdoor is kwaliteit en isolatiewaarde gegarandeerd en het werkt kosten besparend.
  [sluikreclame verwijderd]. m.vr.gr. Alfons Noordeloos

 • 02.06.2016 - 12:25 uur | Jan Straatman

  Eens met de kern van de boodschap. Als de businesscase hangt op 10% zonnewinst, dan is dat wel erg scherp. Vanuit integraal perspectief verdient ook de zontoetreding in de zomer de nodige aandacht. Een te warm huis in de zomer leidt tot mijn verdriet steeds vaker tot de aanschaf van lelijke airco's met een slecht rendement. Bij een integraal ontwerp zou ook het binnenklimaat in de zomer aangenaam moeten zijn, zonder airco! Ik vermoed dat we het daar wel over eens zullen zijn :-)

 • 02.06.2016 - 11:34 uur | Carola Peters

  Goed verhaal. Het belang van lichtinval wordt inderdaad vaak onderschat, terwijl er al zo veel onderzoeken zijn die bewijzen hoe belangrijk licht is voor de gezondheid en het welbevinden van bewoners en gebruikers.