Wat kunt u adviseren bij een traprenovatie?

Ondernemerstips | 1226 keer bekeken
Wat kunt u adviseren bij een traprenovatie?

Bij binnenshuis renoveren komt de traprenovatie ook vaak aan bod. Niet zo vreemd, want de trap wordt veel gebruikt en slijt dus snel. Bovendien staat een trap vaak prominent in de woning, waardoor bewoners een verzorgde uitstraling belangrijk achten.

Veel consumenten denken een trap goed zelf te kunnen renoveren, en in veel gevallen is dat ook zo. Bij het plaatsen van overzettreden kan iemand met twee rechterhanden prima zelf een traprenovatie uitvoeren. Toch schakelen bewoners ook vaak een professional in bij het renoveren van de trap. Welke mogelijkheden, afhankelijk van de wensen van de bewoner, kunt u als professional adviseren bij een traprenovatie?

Traprenovatie met overzettreden
Dit is de meest eenvoudige en meest voorkomende methode om een trap te renoveren. Bij deze methode worden bestaande treden bekleed met valse treden, ook wel trede-over-trede genoemd. Voordeel van deze methode is dat overzettreden een minimale dikte hebben. De overzettreden hebben een minimale dikte, zodat ze goed aan kunnen sluiten op de bestande vloeren. U kunt er het beste voor kiezen om af te werken met een houtstructuur, want dan zijn ze zeer moeilijk te onderscheiden van massief hout.

Omdat dit een eenvoudige methode betreft, kiezen bewoners kiezen er vaak voor om de traprenovatie in eigen hand te houden. Overzettreden zijn in bijna alle doe-het-zelf zaken te vinden. Echter heeft u als professional u het voordeel dat u ook de trapbomen mee kunt renoveren, terwijl dat bij zelfbouwpakketten vaak niet aangeboden wordt. In dat geval worden de zijkanten van de trap vaak mee geschilderd, zodat ze toch dezelfde kleur hebben. Bovendien kunt u als professional ook aanbieden om de leuning in dezelfde stijl te renoveren. Qua vraagprijs kunt u denken aan een bedrag van 125 euro per trede (voor een complete overzet-trap), afhankelijk van de moeilijkheidsgraad, het aantal treden en de bereikbaarheid.

Renovatie van een oude trap
Bij een oude trap kan het zijn dat de bewoner deze in de oorspronkelijke stijl wil herstellen. Dit is een tijdrovend werk waarbij de professional goed van pas komt. U kunt de klant adviseren om de trap af te schuren of te decaperen. Welke methode het meest geschikt is, ligt aan de gebruikte ondergrond. Bij oude trappen komt bekleding met loodverf nog wel eens voor. Dat is giftig en moet dus zeer voorzichtig aangepakt worden. In plaats van schuren kunt u er ook voor kiezen om de trap te laten zandstralen. Hierbij worden de vuile lagen van de trap afgeschraapt zodat het zuivere hout weer te zien is. Dat werkt een stuk sneller dan schuren en levert een egaler resultaat op.

Let wel: zandstralen kan niet bij zacht hout, omdat er dan groeven ontstaan door de hoge druk. Voor harde houtsoorten zoals beuk en eik is zandstralen wel een optie. U kunt hier ongeveer 40 euro per vierkante meter voor vragen, afhankelijk van het aantal lagen verf of eventueel gebruikte lijm.

Redactie RenovatieProfs

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (4)

Reageren
 • Manuel Naaijen
  03.03.2015 - 12:18 uur | Manuel Naaijen

  Natuurlijk, mijn excuus voor de sluipreclame is ook niet netjes, maar zo was het misschien niet bedoelt. In het stuk, schrijft u dat er een verschil zit, tussen een bouwmarkt en de vakman, de vakman kan zoals u beschrijft, ook de zijkanten doen. Maar dan denk ik, weet de vakman wel waar hij het professionele materiaal kan kopen? want het ligt niet op elke hoek van de straat. Er zitten trouwens wel veel meer verschillen tussen het professionele overzettrede en het bouwmarkt product. zo is het professionele systeem 11 mm dik ten opzichte van 6 mm van de bouwmarkt, de toplaag is 0,06 mm. dit ten opzichte van de bouwmarkt 0,02 mm. de antislipwaarde van het professionele systeem is getest, en heeft een R9 waarde, die van een bouwmarkt dus niet, zoals u ziet zijn er tal van verschillen tussen de systeem, waardoor een vakman, een goed en eerlijk product kan leveren en maken, en daar help ik graag bij.

 • Dit is een reactie van de schrijver
  02.03.2015 - 11:08 uur | RenovatieProfs

  Beste Manuel Naaijen,
  We vinden het leuk dat u heeft gerageerd op ons artikel en enthousiast bent over traprenovatie. De reden dat uw reactie gedeeltelijk is verwijderd is omdat sluikreclame niet is toegestaan.Voor meer informatie: https://www.renovatieprofs.nl/sluikreclame-niet-toegestaan

  Met vriendelijke groet,
  Redactie RenovatieProfs

 • manuel naaijen
  28.02.2015 - 07:55 uur | manuel naaijen

  Jammer dat u mijn reactie heeft verknipt had hem dan helemaal verwijderd. waarom wel bedrijven lekker maken over traprenovatie, en niet die helpende hand bieden? want waar moeten ze zijn voor dieperliggende informatie? wist u bijvoorbeeld dat er een gratis online workshop is, waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je een trap moet of kan renoveren met overzettrede. Maar ook live in onze werkplaats willen wij bedrijven hiermee helpen. jammer dat ik die link dus niet mag plaatsen hier,want daar help je ondernemers echt mee!

 • manuel naaijen
  27.02.2015 - 10:13 uur | manuel naaijen

  Leuk artikel, Er zijn zeker nog volop mogelijkheden voor een goede ondernemer/vakman om een goede boterham te verdienen in de traprenovatie branche de markt ligt nog redelijk open. Het product wordt steeds bekender, en de mogelijkheden zijn ook steeds groter, denk aan ledverlichting, of ledverlichting in de leuning, open trappen aan de onderzijde bekleden. Ook wat betreft de kleuren gaat het steeds verder. of materialen zoals kunststof, massief hout, PVC, of laminaat.