​VvE-beheerders moeten de VvE de weg wijzen naar duurzaamheid

Columns | 1469 keer bekeken
​VvE-beheerders moeten de VvE de weg wijzen naar duurzaamheid

Appartementseigenaren willen – net als eigenaren van eengezinswoningen - comfortabel wonen tegen lage lasten, maar ze willen ook wel wat doen voor het milieu. De Vereniging van Eigenaars kan wel wat hulp gebruiken om de combinatie van die drie elementen succesvol toe te passen. Bijvoorbeeld hulp om wegwijs te worden in het woud van regelingen, wetgeving, subsidies etc. Hier ligt een rol voor betrokken VvE-beheerders die op deze manier hun meerwaarde bewijzen als professional.

Tekst: Kees Oomen, directeur Organisatie en Public Affairs VvE Belang

VvE’s hebben behoefte aan voorlichting, procesondersteuning en onafhankelijke informatie. Ze moeten immers hun leden zien te overtuigen van de noodzaak van duurzaamheidsmaatregelen. Voor het nemen van besluiten die met duurzaamheid te maken hebben, is een grotere meerderheid nodig dan de helft plus één. En waar vind je betrouwbare informatie? Hoe loodst het bestuur een voorstel door de Algemene Ledenvergadering?

VvE’s realiseren zich dat duurzaamheid geen keuze meer is maar een absolute noodzaak als ze hun complexen toekomstbestendig willen maken. Beheerders kunnen het zich dan ook niet langer permitteren om af te wachten tot de VvE met vragen over duurzaamheid komt; het onderwerp moet op de agenda van de VvE komen, en beheerders kunnen daarbij een actieve rol spelen. Inspireren, overtuigen en de weg wijzen; daar gaat het om.

Draagvlak creëren
Zowel voor de VvE als de beheerder geldt: zet de juiste stappen in de goede volgorde en zorg voor draagvlak. Beheerders kunnen een bijdrage leveren aan het proces van informatievoorziening en communicatie. Veel eigenaren vertellen dat ze maar kort in hun appartement zullen wonen en dat de terugverdientijd dus veel te lang is. Maar het gaat om comfort, lagere lasten en waardebehoud. Dat kan de beheerder heel goed uitleggen. 
Belangrijke tip: betrek niet te vroeg een leverancier bij de planvorming: dat wekt direct wantrouwen.

Lees ook: Vereniging van Eigenaren moet verplichte spaarpot voor onderhoud

“Wat kost dat?” is de vraag die altijd wordt gesteld als duurzaamheidsmaatregelen ter sprake komen. Sinds enkele maanden kunnen VvE’en een beroep doen op de VvE Energiebespaarlening van het Nationaal Energiebespaarfonds. De lening wordt uitgevoerd door Stichting Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten. Minister Blok ondertekende op woensdag 9 december 2015 de eerste VvE Energiebespaarlening in Amersfoort, en er zitten er nog enkele tientallen in de ‘pijplijn’. Bijzonder aan deze faciliteit is het feit dat de VvE de lening aangaat (in plaats van de individuele eigenaren) en dat er geen toetsing plaatsvindt bij de individuele leden van de VvE.

Stappenplan
De VvE die een beroep doet op de VvE Energiebespaarlening, doet er goed aan om – samen met de beheerder - het volgende stappenplan te hanteren:

 • Zorg voor bewustwording en draagvlak.
 • Laat de splitsingsakte controleren door een jurist.
 • Maak duidelijk dat er geen rekening wordt gehouden met de financiële situatie van de individuele leden.
 • Geef aan wat de consequenties zijn voor de VvE-bijdrage.
 • Beleg een aparte Algemene Ledenvergadering voor het voorstel om een VvE Energiebespaarlening aan te gaan.
 • Verstuur de notulen van deze vergadering direct, want de aanvraag wordt pas in behandeling genomen na de ‘afkoelingsperiode’ van een maand.

Heb jij nog meer tips voor VvE-beheerders of ervaring met het geschetste traject? Laat hieronder je reactie achter.


Beeld: Dafinka / shutterstock.com - Appartementen Rotterdam 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (2)

Reageren
 • Roland Roos
  01.03.2016 - 14:14 uur | Roland Roos

  Duurzame technieken en innovaties veranderen met de dag en is zeker lastig bij te houden als iedere VvE dit individueel moet doen.
  Maar om alle duurzame innovaties die beschikbaar zijn, onafhankelijk onder de aandacht brengen? best moeilijk.
  Wetgeving en subsidies zijn openbaar een onafhankelijk en daarom prima te communiceren.
  Duurzaam zijn is meer dan alleen energie te besparen door zonnepanelen, tijdklokken, led verlichting etc. aan te kopen als VvE.
  Door je als VvE de vraag te stellen "hoeveel hebben wij de afgelopen jaren hergebruikt"?
  en hoeveel energie hebben we daarmee uitgespaard?
  Door bewust voor hergebruik te kiezen, zonder kwaliteitsverlies, geeft behoud van waarde.
  Dan speelt tijdig onderhoud en behoud op langere termijn een heel belangrijke rol in duurzaamheid en in de portemonnee.

  Ik wilde deze misschien voor u andere gedachte met u delen, wat betreft energie besparing.

  Met hartelijke groet,
  Roland Roos
  Deurcoatings

 • Anneke Kroon
  10.02.2016 - 10:37 uur | Anneke Kroon

  Hiermee ondervinden eigenaren die voorstander zijn van het investeren in duurzame maatregelen steun vanuit de organisatie VvE-belang. Hopelijk komen er meer artikelen in het bestuursblad welke op het prikbord gehangen kunnen worden. Daarmee trekken we ieders aandacht voor dit onderwerp op de jaarvergadering.
  Met vriendelijke groet,
  Anneke Kroon
  VvE Park Sonswijck 5,
  Arnhem