Vijf vragen over Warmbeton

Ondernemerstips | 1500 keer bekeken
Vijf vragen over Warmbeton

Groot nieuws tijdens de Week van de Bouw is de introductie van Warmbeton. Vandaag staat de beurs volledig in het teken van dit nieuwe bouwmateriaal. Wat is Warmbeton en wat kan je er eigenlijk mee?

Waar komt Warmbeton ineens vandaan?
In 2012 startte TU/e in opdracht van cement- en betonbedrijven met de ontwikkeling van dit bouwmateriaal. Achterliggende gedachte was dat alle gevelfuncties –bouwkundig, bouwfysisch en constructief – moesten worden verenigd in één cementgebonden materiaal. De ontwikkelaars van de TU/e kwamen eerst tot een materiaalconcept: ultra-lichtbeton. Met dit materiaal worden thermische isolatie en draagvermogen gecombineerd.

In een later stadium werd gefocust op integratie en afstemming van architectonische, constructieve en bouwfysische kwaliteiten. Inmiddels zijn er al een aantal prototypes ontwikkeld. Omdat bouwmateriaal het bouwmateriaal een combinatie van thermische isolatie, constructieve kracht en duurzaamheid biedt is er gekozen voor de naam Warmbeton.

Welke eigenschappen heeft het materiaal?
Bij het ultra-lichtbeton wordt gebruik gemaakt van geëxpandeerd glas. Door de korrelgrote kan hiermee zand en grind worden vervangen. Zo bestaat 2/3 van het betonvolume uit lucht dat is opgesloten in kleine glasbolletjes, vervaardigd uit recyclingglas. Dat resulteert in beton met een soortelijk gewicht van circa 800 kg/m3. Binnen wanddikte van 50 cm kan hiermee een Rc van 3,5 m2K/W worden bereikt (lambda-waarde 0,14 W/mK). Bij die dikte kunnen de gevels ook vloerdragend zijn (druksterkte 10 N/mm2).

Wanneer kan het Warmtebeton worden toegepast?
Warmbeton kan een oplossing bieden voor vraagstukken van herbestemming, transformatie en renovatie waarbij nieuwe gevels en ruimten nodig zijn zonder extra belasting van de bouwconstructies. Het materiaal kan als in 't werk gestort of prefab beton voor grote en kleine projecten worden uitgevoerd. Tijdens de Week van de Bouw werd het Warmbeton gevelconcept gepresenteerd. Dit concept maakt nieuwe architectonische oplossingen mogelijk, omdat er geen sprake is van de koudebrug-problematiek. Beglazing kan zonder kozijn worden gemonteerd aan de binnen- of buitenkant van de gevelwand.

Is het materiaal duur?
Warmbeton is per m3 materiaal relatief duur. Bij berekening van de 'total cost of ownership' over de levensduur van het gebouw is het bouwconcept wel concurrerend met traditionele concepten.

Is Warmbeton echt nieuw op de markt?
Het Warmbeton zoals we dat op de beurs zien, is nieuw. Wel zijn er in Duitsland en Zwitserland de afgelopen jaren projecten gerealiseerd met isolerend lichtbeton. Denk bijvoorbeeld aan Villa H36 in Stuttgart, ontworpen door Matthias Bauer. Dit isolerende lichtbeton had echter lagere waarden dan het Nederlandse Warmbeton.

Redactie RenovatieProfs

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren