Veel ongevallen door heftrucks: dat aantal moet omlaag

Ondernemerstips | 665 keer bekeken
Veel ongevallen door heftrucks: dat aantal moet omlaag

Elk jaar zijn er in het Nederlandse bedrijfsleven ongeveer 1700 slachtoffers door heftruckongevallen te betreuren, waarvan zeven dodelijke. Heftruck Nederland wil dat aantal fors omlaag krijgen door bewustwording te creëren van de gevaren van werken met een heftruck.  

“Er wordt al jaren geprobeerd om het aantal arbeidsongevallen met de heftruck door allerlei veiligheidscampagnes te verlagen. Toch blijkt dit niet het gewenste effect te hebben”, meldt Heftruck Nederland, opleider op het gebied van heftruck-, reachtruck-, hoogwerker- en andere specifieke beroepscertificering. In 2016 zijn in de eerste zeven maanden al 7 mensen omgekomen door een heftruckongeval, evenveel als het jaarlijks gemiddelde.

Volgens Heftruck Nederland worden veel heftruckongevallen veroorzaakt door een rijvaardigheid die te wensen overlaat. De kans op een ongeval of aanrijding met een heftruck is volgens Heftruck Nederland groot omdat het een zwaar voertuig is waarmee grote en zware ladingen vervoerd worden: “Vaak wordt door smalle paden met stellingen in magazijnen gereden, terwijl andere medewerkers in het magazijn aan het werk zijn.” Risico’s zijn dan ook aanrijdingen met voetgangers, te zware lading die van de heftruck valt en een voorbijganger raakt, of een te zware lading die de heftruck doet kantelen.

Tips
Heftruck Nederland geeft een aantal tips om heftruckongevallen te voorkomen: 
- Pas veilige werkmethodes toe: laat bijvoorbeeld geen personen op de lepels staan; 
- Zorg dat de heftruck goed zichtbaar is en hoorbaar is voor voetgangers, en dat voetgangers zichtbaar zijn voor de heftruckbestuurder; 
- Voorkom onbedoeld in beweging laten komen van een stilstaande heftruck door bijvoorbeeld een parkeerrem te gebruiken; 
- Zorg voor een goede infrastructuur; 
- Zorg voor een deugdelijke bevestiging van de lading en voorkom afvallende lading; 
- Zorg dat de heftruckchauffeur bekwaam is en certificaten bezit. 

RenovatieProfs

2016-heftruckongevallen-infographic.png
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren