Van samen werken naar samenwerken

Expertartikelen | 1355 keer bekeken
Van samen werken naar samenwerken

Volgende week is heel Bouwend Nederland in de Jaarbeurs te vinden. Het is weer tijd voor een ouderwets goede beursweek waarin het totale aanbod van de bouwketen centraal staat. Netwerken, nieuwe producten bekijken en vooral veel folders verzamelen. Regelmatig vraag ik me tijdens zo'n beursbezoek af hoe de beurs er over tien jaar zal uitzien. Ik heb er wel een beeld bij…

Wat mij betreft bezoeken we over tien jaar een bouwbeurs waar het vol staat met conceptwoningen en nul-op-de-meter renovaties in plaats van losse onderdelen. Jaar naar jaar zie ik bij de beursbezoeken leuke innovaties, maar deze blijven maar al te vaak beperkt tot verbeteringen op productniveau. Een efficiëntere warmtepomp, een beter isolerende spouwisolatie of een nieuwe collectie baksteenkleuren. Het zijn stuk voor stuk ontwikkelingen die plaatsvinden binnen de kaders en grenzen van de toeleveranciers die ze ontwikkelen. Op zich nuttig, maar de impact op de totale ontwikkeling van de bouw is klein. Een bezoekje aan de beurs voelt als een AutoRAI waar slechts motorblokken, banden, brandstofpompen en deurscharnieren worden tentoongesteld. Waar zijn de auto's?

Integraal ontwikkelen
De echte winst voor de sector moeten we ergens anders zoeken. De innovaties die het verschil gaan maken voor de komende jaren zitten in de kruisbestuiving tussen de toeleveranciers, in samenwerking met de bouwers. In een bouwpraktijk waarin prestatiegaranties steeds belangrijker worden, is het onvermijdelijk dat de verschillende ketenpartners dichter op elkaar kruipen om aan de wensen van de opdrachtgevers te kunnen voldoen. Wanneer je als aanbieder verantwoordelijk bent voor het eindresultaat in de komende jaren, is het van belang dat de verschillende onderdelen naadloos op elkaar aansluiten. We gaan dus modulaire totaaloplossingen ontwikkelen die 100% zeker werken! De eerste stappen worden gemaakt. Binnen De Stroomversnelling wordt hard gewerkt aan prototypes voor nul-op-de-meterrenovaties. Nu zijn het nog 'conceptcars' die met de hand gemaakt zijn en waar hier en daar nog een los draadje uit steekt. Er wordt echter ingezet op industriële productie van gevelelementen, dakdelen en woninginstallaties. Dat is ook hard nodig om de kostprijs omlaag te krijgen en de propositie van nul-op-de-meter voor corporaties en particuliere woningeigenaren interessant te maken.

Slim renoveren.png

Tegelijkertijd zie ik in het hier en nu veel toeleveranciers die het moeilijk hebben. De markt is veranderd en de vraag van opdrachtgevers is totaal anders dan enkele jaren geleden. Er wordt steeds minder gevraagd om de laagste prijs en het voorschrijven van producten in een bestek is uitstervende. De klant van nu vraagt niet meer om producten. Hij wil oplossingen. Die oplossingen kunnen verrassend genoeg snel ontstaan wanneer toeleveranciers met elkaar gaan innoveren buiten de eigen kaders. Dat is een moeilijke stap, want het vraagt om vertrouwen, goede afspraken en commitment om te werken aan een gezamenlijk doel. Samen ontwikkelen is niet vanzelfsprekend en niet eenvoudig. Maar als het lukt, heeft u de belangrijke stap gemaakt van samen werken naar samenwerken. En dat is precies wat de bouwkolom zo nodig heeft. Graag zie ik uw resultaten binnenkort op de beursvloer!

Sean Vos - SlimRenoveren

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • Eric Vos
    05.11.2015 - 08:30 uur | Eric Vos

    samenwerken is inderdaad belangrijk, maar met industriële productie van elementen ben je er nog niet; er moet ook een gestandaardiseerde verbinding ontwikkeld worden; denk daarbij aan het lego-systeem: het gaat om het nokje en het gaatje dat precies op elkaar past, het elementje heeft dan een grote mate van vrijheid. als je dan bedenkt dat de ontwikkeling van de standaard aansluiting van kozijnen aan het bouwkundig kader via het standaard stelkozijn ongeveer 12 jaar heeft geduurd, dan ben ik bang dat we weliswaar heel snel met elkaar aan tafel moeten, maar dat er ook nog heel wat tijd mee gemoeid is.