Renoveren met een gebogen dak

Ondernemerstips | 997 keer bekeken
Renoveren met een gebogen dak

Gebogen daken zag je oorspronkelijk vooral bij industriegebouwen, loodsen en serres, maar komen nu ook steeds vaker voor bij Nederlandse woningen. Dit type dak geeft een woning een moderne uitstraling, terwijl de functionaliteiten hetzelfde zijn als bij een schuin of plat dak. Bij bewoners die willen opvallen met hun woning, kunt u dus een boogdak adviseren.

Extra ruimte
Het renoveren met dit type dak biedt één groot voordeel. In tegenstelling tot een hellend dak ontstaat er bij een gebogen dak extra ruimte binnenshuis. Dat kan belangrijk zijn als de stedenbouwkundige voorschriften een bepaalde maximale nokhoogte voorschrijven. De ruimte die door een boogdak ontstaat, is veel beter te benutten, want een hogere nok in een klassiek dak levert vaak nauwelijks bruikbare hoeken en kanten op.

Lastige dakconstructie
Toch zijn er een aantal dingen waar u rekening mee moet houden bij het plaatsen van een gebogen dak. Ten eerste hebben bewoners in veel gevallen een bouwvergunning nodig voor dit type dak. Gebogen daken worden op ongeveer dezelfde manier opgebouwd als zadeldaken. Ondanks de gelijkenissen gaat het bij gebogen daken toch om een iets moeilijkere dakconstructie. De afwerking van de gevel, het daktimmerwerk en de waterdichtheid hebben namelijk meer aandacht nodig. Vooral de waterdichtheid is een zeer belangrijk aandachtspunt om eventuele vochtproblemen te vermijden. In de constructie van een gebogen dak zorgt het onderdak dat het regenwater wordt opgevangen en op de juiste manier afgevoerd wordt.

Materialen
Voor de dakbedekking zijn verschillende materialen geschikt. U kunt denken aan leien, koper, zink of gewoon aan dakpannen. Wanneer u geen gebruik maakt van dakpannen moet wel worden gedacht aan andere vormen van warmte- en geluidsisolatie om bewoners toch nachtrust te garanderen.

Redactie RenovatieProfs

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren