Pleidooi voor isolatie tussen woonkamer en slaapkamers

Columns | 801 keer bekeken
Pleidooi voor isolatie tussen woonkamer en slaapkamers

Waarom zijn bovenverdiepingen van grondgebonden woningen niet gecompartimenteerd? Dat vraagt installatieadviseur Jo Karsten zich af. Hij denkt dat het een grote energiebesparing oplevert, de EPC gunstig kan beïnvloeden, en dat het bovendien simpel is te realiseren met een isolatielaag op de vloer.

Adviseur Jo Karsten heeft volgens InstallatieProfs in zijn carrière geadviseerd bij talloze grote nieuwbouw- en renovatieprojecten in zowel de woningbouw als utiliteit. Waar hij zich vaak over heeft verbaasd is dat rekenmethoden voor warmteverlies uitgaan van gelijktijdig gebruik bij tien graden vorst. “Waarom eigenlijk?”, vraagt hij zich tegenover InstallatieProfs af. Veel mensen zetten volgens hem de ramen open in de slaapkamer, zelfs als de warmteterugwinning zijn werk doet. Dat daarmee een heleboel warmte weg waait, wordt op de koop toegenomen.

Karsten: “Vanuit de woonkamer kan er ook veel warmte naar de bovenliggende slaapkamer verdwijnen. Zeker als in de winter het raam in de slaapkamer openstaat en de temperatuur daar tot tien graden kan dalen. Als het dan in de woonkamer minstens twintig graden is verdwijnt dus (meer dan) tien graden naar boven. Weinig mensen draaien de radiator in de slaapkamer open want een warme slaapkamer vinden we over het algemeen niet comfortabel.”

ISSO 51
Een warmteverliesberekening van een woning wordt gemaakt conform ISSO 51. Dit houdt in dat alle verliezen van oppervlakten van het glas, buitenmuren, dak, vloer, plafond en binnenwanden worden berekend, bij een buitentemperatuur van tien graden vorst. De uitkomst wordt bepaald bij gesloten ramen en deuren.

Een berekening voor de Energie Prestatie Coëfficient, de maat die voor energiezuinigheid wordt gehanteerd, is volgens Karsten ongeveer hetzelfde als de berekening met ISSO 51. Het verschil is dat met de EPC van buiten wordt gekeken. Karsten: “Het gaat dan weer om de buitenschil. Als we woningen zouden compartimenteren, kan de energiebesparing aanzienlijk zijn. Een isolerende scheiding tussen de kamer en de slaapkamers zorgt ervoor dat minder energie naar boven verdwijnt. De kamer wordt dan eerder twintig graden en de slaapkamer wordt kouder. De slaapkamer kan natuurlijk toch gewoon worden verwarmd. De kamers zijn nu alleen compartimenten, thermisch gescheiden van de bovenverdieping.”

Lees ook: Zweet op mijn voorhoofd: over vloer- en wandverwarming

Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld, vindt Karsten. “Bij renovatiewoningen kan vijf centimeter steenwol tussen de houten balklaag worden aangebracht. In de gecompartimenteerde woning is het energieverbruik lager, simpelweg omdat een deel van de woning onverwarmd is. Hoge kosten zijn het niet en bijkomend voordeel is dat er binnen de woning minder geluidsoverdracht is. Compartimentering kan worden opgenomen als een verlagende factor in de EPC-berekening en daarmee zouden we opnieuw dichter bij een energieneutrale woning komen.”

Redactie RenovatieProfs

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (2)

Reageren
 • F Smit
  23.06.2016 - 09:19 uur | F Smit

  Het pleidooi van Karstens ondersteun ik volledig. Wij hebben dit al jaren gelden aangetoond bij appartementen complexen met vloerverwarming/koeling. ondanks het feit dat er vloer isolatie ligt zie dat de scheidende wanden een verstorende factor zijn en dat ondanks de vloerisolatie de onderburen toch een gratis stralingsplafond hebben gekregen. Isolatie betekend niet dat er helemaal niets door heen komt zeker niet als men de woning 24 uur per dag op temperatuur houd zoals vaak in de praktijk gebeurd ivm klachten van bewoners die de traagheid van vloer verwarming niet accepteren .
  De houtskeletbouw woningen in de jaren 80 werd er regelmatig isolatie aangebracht in de scheiding wanden tussen de vertrekken en waren de verdieping vloeren ook voorzien van isolatie. Vaak waren deze woningen voorzien van luchtverwarming of gewoon radiatoren en dat waren volgens mij toen al energiezuinige woningen. Misschien wordt het weer eens tijd om eens naar houtskeletbouw te kijken maar op basis van uitgangspunten voor het jaar 2020. ik denk dat we er van verbaast zullen staan wat de mogelijkheden kunnen zijn er is nu immers ook meer gele beschikbaar om er een knappe installatie in te maken.

 • 16.06.2016 - 10:30 uur | H.C. Faber

  Heel herkenbaar en welhaast dagelijkse praktijk bij grondgebonden nieuwbouw en na geïsoleerde woningen. De goed geïsoleerde buitenschil heeft een nagenoeg isotherm binnenklimaat tot gevolg, waar slechts door draconische, energieverspillende maatregelen iets aan gedaan kan worden. En dat terwijl de bewoner/gebruiker specifieke ruimtecondities wil. Het gaat m.i. hier minder om een EPC en energiebesparing, maar vooral en alleen om de comfortcondities en het bereiken/in stand houden daarvan van de verschillende woonfuncties. Energieverbruik en het besparen van energie zijn daarvan (slechts) het gevolg.
  In het verleden zijn hiertoe wel de nodige pogingen ondernomen om daar binnen de woningen wat aan te doen; b.v. door woon- en slaapfuncties binnen de woning te verwisselen, boven wonen, beneden slapen, de woning luchttechnisch te compartimenteren en heel spaarzaam interne ruimten thermisch af te zonderen door ze (rondom) te isoleren. Slechte, dramatische voorbeelden ook hier te over: de open trap in de woonkamer naar de slaapverdieping is er, begin jaren '70 het (school) voorbeeld van. Resultaat matig, tochtig klimaat op de bgg, veel te hoge ruimtetemperaturen op de slaapverdieping, een bijna niet te regelen comfort in slaapkamers en een onevenredig hoge energie rekening voor dit geheel. Ook de moderne goed/uitstekend geïsoleerde woning van nu kan er wat van met vloerverwarming door de hele woning, geen zone of laat staan een individuele ruimteregeling, waarmee de massa van de woning binnen de schil op een temperatuur is gebracht en daar bijna niet vanaf is te krijgen. Gevolg: een temperatuur in de woning die wordt aangeprezen als daarmee zeer comfortabel. Willen we dat als gebruiker? Nee, iedere ruimte kent z'n eigen ruimtecondities, per gezin en individu verschillend.
  Doel, middel en gevolg worden hier verwisseld. Doel is een comfortabel verblijf en gebruik van iedere specifieke ruimte, middel vormt isoleren en ventileren om die omstandigheden te creëren en vast te houden. Gevolg:het gewenste binnencomfort, waarvoor energie voor verwarmen, koelen of ventileren nodig is.

  In de moderne appartementenbouw waar het geheel goed is ingepakt om een lage EPC-waarde te bereiken, maar waarbij binnen die hul weinig tot niets is gedaan aan een effectieve vooral verticale (tussen verdiepingen) thermische scheiding, maar ook horizontaal direct met je naaste buren.
  De koudste, meest onderkoelde bewoner van het complex is in sterke mate bepalend voor de heersende binnentemperatuur in het hele complex.
  Compartimenteren (thermisch, akoestisch, luchttechnisch); een wereld aan comfort te winnen! Eens!?