​Nieuwe subsidieregeling voor verwijderen asbestdaken

Expertartikelen | 3808 keer bekeken
​Nieuwe subsidieregeling voor verwijderen asbestdaken

Sinds begin dit jaar is het mogelijk subsidie aan te vragen voor het vervangen van een asbesthoudend dak. Daken waarin asbest is verwerkt moeten namelijk voor 1 januari 2024 zijn vervangen door een nieuw dak.

De laatste jaren was het voor bedrijven al mogelijk om subsidie aan te vragen wanneer zij hun asbesthoudende dak gingen vervangen door een dak met zonnepanelen. Tien provincies hebben hier een stimuleringsregeling voor getroffen onder het motto ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’, waarbij ook fiscale regelingen via VAMIL, MIA en EIA meespeelden. Met name agrariërs hebben gebruik gemaakt van deze regeling; het grootste deel van de asbestdaken ligt immers op boerenschuren.  

Subsidie voor particulieren
Tot begin dit jaar was het voor particulieren niet mogelijk subsidie aan te vragen om een asbestdak te vervangen. Dat is gewijzigd met ingang van de subsidieregeling verwijderen asbestdaken. Wanneer een particulier meer dan een 35 m2 asbesthoudend dak wil vervangen komt hij in aanmerking voor het aanvragen van subsidie. Bij de aanvraag dient men ook een asbestinventarisatie van een bevoegd bedrijf in en het asbest moet zijn verwijderd door een gecertificeerd bedrijf.

De subsidie bedraagt € 4,50 per m2 met een maximum van € 25.000,- per adres.  Voor dit jaar is een budget van 10 miljoen euro beschikbaar. De subsidie kan worden aangevraagd via www.rvo.nl.

Kleinere daken
Particulieren mogen maximaal 35 m2 asbesthoudend dak zelf verwijderen, daarvoor is het dus niet mogelijk subsidie te ontvangen. Het verwijderen van asbest is aan strikte regels gebonden. Ook voor particulieren. Na het doen van een sloopmelding bij de gemeente krijgt men een ontvangstbevestiging met voorwaarden waaraan men moet voldoen.

Een maximale hoeveelheid van 35 m2 is veel. Bij het verwijderen mogen de platen niet worden gebroken of op een andere wijze worden verkleind. Het is noodzakelijk om de platen dubbel te verpakken in speciaal plastic en daarna moet een en ander nog worden weggebracht. 

Het is goed om eerst te informeren hoeveel de gemeentewerf inneemt en wat dit kost. De tarieven zijn niet overal gelijk en de hoeveelheid asbesthoudend materiaal die ingeleverd mag worden ook niet. Soms is het niet mogelijk om 35 m2 asbesthoudend materiaal aan te leveren. Wat er dan vervolgens gedaan moet worden met het asbesthoudende materiaal dat niet kan worden ingeleverd, is niet duidelijk. En waarom nemen niet alle gemeentewerven de volledige 35 m 2 in één keer in? 

Grijs gebied
Ja, en dan blijft er nog een grijs gebied over. Particulieren mogen alleen een asbesthoudend dak verwijderen dat in goede conditie is. Een dak dat al uit elkaar valt wanneer je het aanraakt of waarvan delen afbreken bij harde wind, mag men niet zelf verwijderen. Is dat een controlepuntje voor handhavers en vergunningverleners? En wie controleert of al die particuliere daken ook inderdaad worden verwijderd? Wanneer het dan gaat om een klein dak, dus een van minder dan 35 m2, is men wel verplicht een asbestinventarisatie te laten doen en het dak te laten verwijderen door een gecertificeerd bedrijf, maar komt men niet in aanmerking voor subsidie.

Laten er nu heel veel van dit soort kleine daken zijn...

Ingeborg Kriegsman

Foto: Ingeborg Kriegsman

Blijf altijd op de hoogte
Meld jezelf nu aan voor de RenovatieProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.


Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (3)

Reageren
 • E Vermeulen
  26.05.2016 - 11:21 uur | E Vermeulen

  Die subsidie stelt NIETS voor, veel te weinig.
  Als een bedrijf moet komen kost dit klauwen vol geld. Zelf doen mag tot op zekere hoogte.
  Wij hadden een asbest inventarisatie plan naar de gemeente gestuurd. van een woonhuis waarin asbest in dakbeschot zit. De vorige eigenaar had dit laten maken, kostte ruim €400, dit was echter een paar jaar oud. Voldeed niet meer Te oud.
  Te gek voor woorden, alsof we er nog een aantal platen asbest extra op hadden gelegd???
  De overheid heeft zelf gedoogd dat dit spul nog JAREN werd gebruikt en een gevaar opleverde voor de gezondheid,
  De garage is inmiddels gesloopt en het asbest weg. In het woonhuis zit ook nog asbest dakbeschot.
  Dit wordt niet verwijderd en ligt er na 2024 ok nog. Dakbeschot valt niet onder de verplichting. Voorlopig???

 • 26.05.2016 - 11:06 uur | Ton Aalmans

  Waarom een subsidie regeling voor het verwijderen van asbest DAKEN. Net als of er geen asbest is verwerkt in allerlei andere zaken zoals gevels en
  vloerbedekking, de lijmlaag daarvan, vensterbanken, schouwbekleding en ga zo maar door.
  Ik zelf heb, als particulier, een achtergevel bekleding van asbest houdende cementplaten circa 25 m2 groot, er is dus geen regeling voor het verwijderen ervan.
  Zolang het voldoet aan zijn taak en er geen regeling komt.........blijft het zitten, punt.

 • W. Dekker
  26.05.2016 - 09:20 uur | W. Dekker

  Een dak van minder dan 35m2 is voor de meeste mensen nog wel te behappen. Ook zonder subsidie. Ik voorzie echter een groot probleem met veel grotere daken. Een subsidie van € 4,50 per m2 helpt natuurlijk altijd bij de kosten van het verwijderen. Men staat er echter niet bij stil dat er ook een compleet nieuw dak gelegd moet worden. Dit is vele malen duurder als het verwijderen van asbest en daar is geen subsidie voor te krijgen.
  Een nieuw dak van zeg 700 m2 op een schuur kost al snel € 30.000,- of meer. Dit in een tijd dat het met veel agrariërs heel slecht gaat of reeds gestopt zijn met hun bedrijf. Hoe willen de overheden straks mensen gaan verplichten om hun dak te vervangen als men er geen financiële middelen voor heeft?
  De Rabobank zal dit vast niet zomaar willen financieren...