Leisteen: een bewuste keuze voor renovatie

Expertartikelen | 1047 keer bekeken
Leisteen: een bewuste keuze voor renovatie

Als vervolg op mijn vorige artikelen, wil ik deze keer verder ingaan op leisteen als bewuste keuze voor renovatie. Ze zijn duurzaam, hebben een lange levensduur, zijn onderhoudsvriendelijk, in diverse kleuren en maten te verkrijgen en beschikbaar voor elk budget.

Een aandachtspunt vanuit de overheid is het verduurzamen van woningen. In het energieakkoord van 2013 staat dat in 2030 alle gebouwen in Nederland gemiddeld een energielabel A moeten hebben. Nul-op-de-meter woningen zijn onderdeel van dit akkoord.

Dit betekent in het algemeen dat er energiebesparende maatregelen toegepast moeten worden. Eén van die maatregelen is de woningen te voorzien van een isolerende buitenschil. Natuurleien zijn een goede keuze voor de bekleding van deze buitenschil. Deze duurzame natuurlijke bekleding wordt namelijk aangebracht op een regelwerk waardoor hier geen extra fundering noodzakelijk is. De leien hebben een geringe dikte waardoor de totale pakketdikte beperkt blijft. Ook de lange levensduur zorgt ervoor dat de gerenoveerde woning weer klaar is voor de toekomst.

Eigenschappen van leisteen
Leistenen hebben een lange levensduur, ze gaan minstens 80 jaar mee. Dit komt onder andere omdat ze onbrandbaar en kleurvast zijn en bestand zijn tegen alle weersinvloeden. Leisteen is een niet-poreuze steen die uitzonderlijk uniform en inert is. Dankzij deze eigenschappen is het uiterst bestendig tegen weersinvloeden en chemicaliën, terwijl de te verwaarlozen waterabsorptie van minder dan 0.3% het product tegen vorstschade beschermt. Leisteen kan goed gecombineerd worden met andere bouwmaterialen. Het is tevens geschikt voor alle vormen, van rechte vlakken tot ronde gevels.

Dekkingswijzen
De keuze van bepaalde soorten leisteen is mede afhankelijk van de gewenste uitstraling van het project. Voor de verdeling van de leien, de dekkingswijzen, zijn ook diverse mogelijkheden. Het toepassen van andere dekkingswijzen zorgt voor een compleet andere uitstraling van natuurleien. Wanneer je het zichtvlak van de leien per laag aanpast krijg je een dynamische dekking, wat een heel ander gevelbeeld geeft dan de standaard maasdekking, welke meestal toegepast wordt.

Naast de standaard maasdekking kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld de Leuvense dekking of Zwitserse dekking. Je kunt ook denken aan de standaard maasdekking, maar dan met de leien horizontaal aangebracht voor een meer horizontale belijning.

Lees ook: Leisteen: hoe wordt het verwerkt en toegepast?

Het aanbrengen van de leien is een specialisme en gebeurd meestal door een vakman, de leidekker. Deze zorgt dat de leien met behulp van haken of nagels op een juiste manier worden bevestigd, zodat er een fraai en waterdicht eindresultaat wordt behaald.

Simon van de Kerkhof

Blijf altijd op de hoogte
Meld jezelf nu aan voor de RenovatieProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.


Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren