Komkommertijd: Ventilatie in de renovatie móet meer aandacht krijgen

Expertartikelen | 2509 keer bekeken
Komkommertijd: Ventilatie in de renovatie móet meer aandacht krijgen
De komkommertijd is weer aangebroken. Voor RenovatieProfs reden om nog eens te bladeren door de beste artikelen van 2015. We plaatsen de komende weken artikelen die van vorig jaar zijn, maar zeker nog de moeite waard om te lezen. Dit is de vijfde in de reeks, geschreven door Richard Geraerts.

Ventilatie in de renovatie móet meer aandacht krijgen

Al jaren wordt er veel geschreven en geroepen over de binnenkwaliteit van lucht in de bestaande bouw, maar als puntje bij paaltje komt zien we weinig verbeteringen ontstaan. De renovatiemarkt zal de komende jaren behoorlijk toenemen, zowel particuliere woningbezitters als woningbouwverenigingen en projectontwikkelaars zullen bestaande gebouwen grondig gaan renoveren. Hoe belangrijk zal ventilatie binnen deze grootschalige renovatieprojecten zijn? Ik vrees dat dit belang niet zal veranderen als er niet grondig wordt ingegrepen.

De politiek heeft al meerdere malen uitgesproken dat de problematiek rondom het binnenklimaat van gebouwen niet bij hen thuishoort, maar dat het aan de markt is om dit te verbeteren. Maar wie is die markt dan? Moeten we de bal c.q. de eindverantwoordelijkheid neerleggen bij de opdrachtgever(s), de architecten, de aannemers, de toeleveranciers of bij de klant?

Slecht binnenklimaat
Ik kan u garanderen dat als we zo verder gaan we over een aantal jaren heel veel gebouwen in Nederland zullen aantreffen met een slecht binnenklimaat, ondanks forse investeringen om deze renovaties te realiseren.

Er verschijnen meer en meer onderzoeken die aantonen dat in de bestaande bouw het binnenklimaat niet goed is, ondanks dat veel van deze gebouwen destijds gebouwd zijn conform het Bouwbesluit. Ook daar constateren we dat regelgeving niet altijd garant staat voor goede resultaten in de praktijk. Wanneer gaat de praktijk eens meer leidend worden binnen deze problematiek? 

Niet bereid te betalen
Opvallend is dat alle fabrikanten en toeleveranciers oplossingen kunnen bieden en garanderen dat er een perfect binnenklimaat kan worden voorzien in de gehele renovatiemarkt. Echter is de markt vaak niet bereid hiervoor te betalen.

Een ander aandachtspunt is het feit dat binnen renovatieprojecten de luchtdichtheid een zeer belangrijke rol speelt. De nadruk op isolatie en optimale afdichtingen binnen deze projecten leiden echter vaak tot oververhitting, waarbij we helaas tevens constateren dat in het adviestraject geen rekening wordt gehouden met het belang van goede ventilatie.

Lees ook: Twee miljoen huishoudens verspillen stroom door oud ventilatiesysteem

Binnen de VLA (Vereniging van Luchttechnische Apparaten) is dan ook aan de bel getrokken, met het gevolg dat alle gerenommeerde ventilatiefabrikanten en toeleveranciers uit Nederland en België zich hard willen gaan maken om ventilatie hoog op de agenda te plaatsen in Nederland, waarbij zowel de bestaande bouw als de nieuwbouw een rol speelt. André Meester is als ambassadeur binnen de VLA op dit moment belast met het bezoeken van diverse stakeholders om hen ervan bewust te maken dat het met betrekking tot het binnenklimaat niet meer verder kan zo.

Lees ook: Minder ziekteverzuim door duurzaam kantoorgebouw

Ondanks dat we binnen de ventilatiebranche nog een lange weg zullen moeten afleggen om echt verbeteringen te zien, doe ik een dringende oproep aan alle betrokken partijen binnen de gehele bouwkolom om ventilatie meer aandacht te geven. Iedereen verdient toch een gezond en comfortabel gebouw om te werken en/of te wonen!

Richard Geraerts – Duco Ventilation & Sun Control en voorzitter van Natuvent

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (5)

Reageren
 • 12.08.2016 - 20:52 uur | Wim van der Does

  Niet 'isoleren is ventileren', maar:
  'isoleren en ,met name, kierdichten (aan de binnenzijde) is ventileren!'
  Door alleen te isoleren blijft vaak veel van de zogenaamde onbedoelde ventilatie in stand.
  Echter, als er ook op een juiste wijze aan kierdichting wordt gedaan dan is een goede toegevoegde (mechanische) ventilatie heel noodzakelijk.
  Let hierbij ook op de luchtaanvoer, alleen afzuigen is natuurlijk niet voldoende.

 • Cees Stoel
  08.11.2015 - 11:31 uur | Cees Stoel

  Het is jammer dat de ventilatie weinig aandacht krijgt en er geen budgetten worden vrijgemaakt. Uiteindelijk zou het woongenot enorm kunnen toenemen, daarbij stijgt het geluksniveau en lopen de ziektekosten voor de maatschappij terug. Kortom win-win voor iedereen.

 • Ab Janssen
  16.10.2015 - 11:39 uur | Ab Janssen

  Is al jaren aan de gang kom soms bij klanten die hun huis uit 1800 dicht isoleren, om vervolgens dakramen te plaatsen voor frisse lucht ... (Het is net als bij Volkswagen) de norm wordt gehaald met ramen dicht alleen krijg je dan wel een copd.

 • BWT BWT
  15.10.2015 - 11:29 uur | BWT BWT

  De overheid bepaald de ondergrens van de kwaliteit van gebouwen. Deze kwaliteitseis is de laatste jaren sterk versoberd en verlaagd. De overheid verstekt dit in het geval ventialtie door in handboeken Bouwbesluit aan te geven dat kieren in oude kozijnen ook als voorzieningen kunnen worden gezien. Nog een stimulance om niets aan de ventialtie te doen. Maw de overheid moet de ondergrens weer aangeven en dat niet aan de markt overlaten.

 • Freddie Peters
  15.10.2015 - 10:44 uur | Freddie Peters

  Helemaal mee eens, ik hoor en zie het helaas ook op plekken, alles goed doen met groot onderhoud en vervolgens, oh ja ventilatie, daar moeten we ook iets mee, doe maar het roostertje uit ons basis bestek, jammer, gemiste kans, volgens mij waren we in de jaren '80 er toch al van bewust van de uitspraak isoleren is ventileren. We zullen dit met z'n allen moeten willen veranderen, opdrachtgever, eindgebruikers, verwerkers, handelaren, fabrikanten, architecten en adviseurs.