Komkommertijd: ​Moeder natuur zorgt voor energieneutrale woning!

Expertartikelen | 3228 keer bekeken
Komkommertijd: ​Moeder natuur zorgt voor energieneutrale woning!

Klik hier om de afbeelding te vergroten

De komkommertijd is bijna afgelopen. RenovatieProfs bladerde door de beste artikelen van 2015. We plaatsten de afgelopen weken artikelen die vorig jaar zijn geschreven, maar zeker nog de moeite waard om te lezen. De laatste in de reeks is geschreven door Louis Banning.

Moeder natuur zorgt voor energieneutrale woning!

Op de hype van het energieneutraal bouwen speelt de installatiewereld maximaal in door het gebruik van nog meer installaties te promoten. Steeds meer installaties… kan dat nou niet anders?

Deze vraag stelde inTex architecten zichzelf bij de ontwikkeling van het concept voor haar NEN woning: de Natuurlijk Energie Neutrale woning. Hoe mooi zou het zijn als we een energieneutrale woning kunnen maken die minimaal gebruik maakt van dure installaties en maximaal gebruik maakt van de natuurlijke kracht die de natuur ons biedt! In onze NEN woning worden de volgende natuurlijke krachten gebruikt:

 1. Oriëntatie op de zon: maximale hoeveelheid glas in de zuidgevel en minimaal op de overige dichte en goed geïsoleerde gevels. De glazen gevels krijgen natuurlijke overstekken zodat de overmatige opwarming op een natuurlijke manier wordt voorkomen.
 2. Natuurlijke ventilatie: de woning is ontworpen op een variant van het zonnehaard principe:
 3. Aardwarmte en -koelte: in de tuin liggen op ruime afstand van de woning grondbuizen op minimaal één meter diepte. Deze monden uit in een schaduwzone van de tuin. Via deze buizen wordt door de aarde gekoelde lucht aangevoerd. De buizen lopen over in gevelkanalen die de ruimten voorzien van koele verse lucht. Wandroosters hoog in de binnenwanden worden aangesloten op de centrale zonnehaardschacht. Door de natuurlijke trek in deze schacht wordt de verse lucht “opgezogen” en ontstaat de gewenste natuurlijke ventilatie.
 4. Seizoensinvloeden: de bomen in de tuin worden zodanig geplaatst dat ’s zomers het gebladerte voor schaduw en zonwering op de gevel zorgt. In de winter laten de kale kruinen veel licht door.
 5. Biomimicri: door bijv. de juiste kleurtoepassingen kan warmte geabsorbeerd of weerkaatst worden. Denk hierbij aan de huid van de zebra: door afwisseling in zwart en wit ontstaat net boven de huid een micro koelsysteem. De schacht van de genoemde zonnehaard wordt aan de buitenzijde zwart t.b.v. een maximale opwarming en optimalisering van de natuurlijke trek.
 6. Zonne energie: toepassing van pv panelen en zonnecollectoren op het platte dak. Hierop komt een extensieve mossedum dakbegroening, die door de verkoeling het rendement van de pv panelen verhoogd, de dakbedekking beschermt tegen UV straling en vocht van het mossedum verdampt, wat koelte genereerd. Dit geeft een reductie van 3-4 graden onder het platte dak
 7. Natuurlijke isolatie: de gevels zijn opgebouwd uit strobalen, aan weerszijden afgewerkt met leemstuc. Dit geeft een maximale isolatie en zorgt voor een damp-open gevelopbouw, welke garant staat voor een gezond binnenklimaat.

Lees ook: Bouwen met stro: hoe?zo!

Een centrale schacht voor een natuurlijk trek. Doordat alle vertrekken in de woning op deze schacht aangesloten zijn, kunnen deze op natuurlijke wijze geventileerd worden. De schacht mondt boven het dak uit in een met glas omgeven schoorsteen. Door opwarming van de spouw en een uitgebalanceerd roostersysteem ontstaat een grote trek: natuurlijke ventilatie. Deze is door bewoners zelf te regelen via handmatig bediende wandroosters.

In bijgaande conceptschets zijn de ontwerpprincipes aangegeven. Momenteel zijn we met het bedrijfsleven in onderzoek naar de haalbaarheid van deze NEN woning.

Louis Banning, eigenaar bij inTex architecten

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (6)

Reageren
 • Frank Sengers
  26.12.2015 - 12:01 uur | Frank Sengers

  Beste Louis,
  Een mooi artikel wat eenvoudig uitleg geeft wat er mogelijk is. Zeker de schetsmatig uitgewerkte voorbeelden helpen hierbij.
  Dat u hiermee heel veel mensen zult inspireren om een goede keuze te maken. Duurzaam en het op een goede manier gebruiken van onze natuurlijke energiebronnen is op de lange termijn de beste en de goedkoopste oplossing.
  Succes voor het nieuwe jaar.
  Gr. Frank

 • Fred Ritskes
  24.12.2015 - 01:27 uur | Fred Ritskes

  Een prima idee. Alleen hanschrift was lastig te ontcijferen. Zelf ben ik aan de bestaande woning aan het experimenteren. Zoals rolluiken om 's avonds de temperatuur te beheersen. De glazen luifel boven raam neem ik zeker ter harte. Dat is vooral in de zomer prettig, zodat de ramen niet verwarmd worden. In Spanje heb ik een uitdraaibaar luifel gezien. De luifel komt dan de woonkamer in. Ik heb bij iemand een serre gezien dat als een tuinkamer wordt gebruikt. Het grootste bezwaar vind ik de kooklucht dat in de koude maanden vaak lang blijft hangen en dat niet prettig. Het duurt lang voordat de kooklucht is verdwenen. Mijn gedachten gaan uit naar eetkeuken in de tuin te plaatsen echter verbonden met een glazen gang.
  Zodat het kooklucht zoveel mogelijk verwijderd blfijt van de woonkamer. Tijdens het koken en eten blijft de woonkamer gesloten. Na het koken hoeft men alleen de eetkeuken geventileerd te worden.

 • Piet v S
  23.12.2015 - 11:19 uur | Piet v S

  Waarom komt er allemaal van die flauwekul snel veel geldverdien reclame met deze mail mee. Dat lijd erg af van de doelstelling waar het hier over gaat.

 • Redactie RenovatieProfs
  23.12.2015 - 10:02 uur | Redactie RenovatieProfs

  Beste Maarten Smidt,
  Excuses, dit is link naar een grote resolutie van de afbeelding: http://postimg.org/image/b03afzovh/.

  Groeten,
  Redactie RenovatieProfs

 • Edwin Bommezij
  23.12.2015 - 09:53 uur | Edwin Bommezij

  Een mooi concept voor een nieuwe woning op een redelijk ruim perceel. Wat doen we ondertussen met alle bestaande woningen? Ik had graag juist hierover meer gelezen. Voorlopig is voor de bestaande bouw het noodzakelijk en ook financieel het voordeligst om installaties toe te passen (in combinatie met simpel uit te voeren isolatie zoals spouwisolatie). Ook dit concept komt er trouwens niet zonder de installatie van zonnepanelen en -collectoren. Toch wel gecombineerd als pvt-panelen? Anders heb je weer een groter dak nodig om alles naast elkaar te leggen.
  Vooral een verbetering van ventilatie in bestaande woningen is nodig. Daar had ik zeker meer willen lezen over inpassing van het zonnehaard principe in bestaande woningen met natuurlijke ventilatie en of dit ook voldoende werkt op bewolkte dagen. Dan kunnen we mogelijk in bestaande woningen zelfs de energiezuinige MV-box afschaffen.

 • maarten smidt
  23.12.2015 - 09:23 uur | maarten smidt

  helaas is het artikel vergezeld met een plaatje voor de (noodzakelijke) visualisering van diverse methode, helaas is deze door de lage resolutie (op een macbook pro met retina scherm) niet te lezen, jammer