Kinderen leren beduidend beter met grote ramen

Expertartikelen | 1086 keer bekeken
Kinderen leren beduidend beter met grote ramen

Dat er een verband is tussen daglicht en leerprestaties, was al langer bekend. Maar dat leerlingen tot zelfs 15% beter presteren in klaslokalen met grotere ramen, is nieuw voor mij. En tegelijkertijd alarmerend. Natuurlijk weten we via het programma Frisse scholen dat een gezond binnenklimaat hand in hand moet gaan met energie-efficiëntie. Maar het belang van daglicht en hoe de positie, grootte en hoeveelheid ramen hierin een belangrijke rol kunnen spelen, blijft echter onderbelicht. Dat moet nú veranderen, want als onze kinderen hierdoor hogere scores kunnen behalen, hebben wij de verplichting dit voor hen te realiseren. Toch?

Bovenstaand percentage komt uit recent Europees onderzoek, uitgevoerd door EPAR. Bij deze studie waren 2.837 kinderen (in de leeftijd van 9 tot 12 jaar), in 148 klaslokalen in 54 scholen door heel Europa betrokken. Alle kinderen maakten aan het begin van de schooldag dezelfde wiskundige en analytische testen. Op basis van dit onderzoek concluderen wetenschappers nu dat de verhouding tussen de afmetingen van de ramen en de afmetingen van de vloer van een klaslokaal een significante invloed heeft op de resultaten van scholieren. Jongens en meisjes in klaslokalen met grotere ramen presteerden tot wel 15% beter bij zowel wiskundige als analytische toetsen. De reden? Meer daglicht en minder een ‘opgesloten’ gevoel. 

Lees ook: Nieuw type schoolonderhoud: minder overlast, kostenbesparing én prettig leren

Van onvoldoende naar voldoende
Nu denkt u wellicht: wat is nou 15%? Maar als uw zoon of dochter thuiskomt met een 5, en hij of zij in een klaslokaal met meer daglicht tot 15% beter presteert, dan behoort een 5,75 dus tot zijn of haar mogelijkheden. En u weet, een 5,75 rondt een docent steevast naar boven af. Een onvoldoende wordt dan een voldoende. Maar ook een zes wordt een zeven, een zeven een acht. Enig idee hoe blij uw zoon of dochter met dit soort cijfers thuiskomt?

Fabels
De discussie over meer daglicht, dus over een groter raamoppervlak, werd decennia geleden vooral gevoerd vanuit de gedachte dat ramen in de winter een koudebron vormden en in de zomer een sauna creëerden. De techniek schrijdt echter voort: ramen zijn tegenwoordig uitstekend geïsoleerd. En in combinatie met de juiste geautomatiseerde zonwering, ontstaat er zelfs een aangename temperatuur in huis, kantoor of school. Dit onderzoek leert zelfs dat scholieren in klaslokalen met meer raamoppervlak op het zuiden en voldoende zonwering, nog hogere scores behalen!

Lees ook: Een dak vol zonnepanelen? Nee!

Denk daarom, als u straks de opdracht krijgt een relatief oude school tot nieuw te transformeren, aan dit onderzoek. Denk vervolgens aan (uw)kinderen, aan hun toekomst, aan de toekomst van ons land. Kies voor grote ramen, kies voor meer daglicht.

Michel Sombroek

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren