Is luchtdicht altijd wel zo luchtdicht?

Expertartikelen | 848 keer bekeken
Is luchtdicht altijd wel zo luchtdicht?

Tijdens de laatste BouwBeurs bleek dat de belangstelling voor luchtdicht bouwen groeit. Niet langer zijn het uitsluitend de aanbieders van luchtdichtingsproducten die er aandacht aan geven, ook aanbieders van bouwelementen doen dat nu. De getoonde oplossingen waren natuurlijk allen getest en daarmee aanleiding voor dit artikel. 

De BouwBeurs is niet de bouwplaats, en in welke mate is een test een garantie voor een gewenst eindresultaat? Op de BouwBeurs was SHR ook vertegenwoordigd, een bedrijf dat al jaren kozijnen, puien, gevelpanelen en dichtingsmaterialen op luchtdoorlatendheid test. Een test die vooral van belang was (en is) voor de hoogbouw. Een bewoner die 15 hoog woont in Rotterdam ervaart op het balkon aanzienlijk vaker windkracht 8 dan wie in de achterhoek in het bos woont. 

Hoe wordt luchtdichtheid gemeten?
Om de luchtdichtheid van een kozijn, een pui of een bouwdeel vast te stellen wordt deze voor een ‘testkast’ geplaatst waar de winddruk zowel positief als negatief  opgevoerd kan worden. Hierbij wordt gewerkt met zogenaamde toetsingsdrukken. De 'testkast' is luchtdicht. Alle lucht die aan- of afgevoerd moet worden is gelijk aan de lucht die door of langs het bouwelement stroomt. Hoe groter het drukverschil tussen binnen en buiten de testkast, hoe groter het luchtverlies zal worden. Het drukverschil wordt opgevoerd tot een vooraf vastgestelde toetsingsdruk waarbij het maximale luchtverlies (lekkage) wordt gemeten. De bereikte toetsingsdruk staat gelijk aan de druk op een gevel bij een bepaalde windkracht (in Nederland tot ca. 12 / 13 maar kan ook hoger). Met behulp van rookindicatoren is eenvoudig vast te stellen waar lekkage optreedt.

Test op luchtvolumestroom
De test op luchtvolumestroom (ook wel de Qv10-waarde) is een afgeleide van deze test. Het luchtdrukverschil is aanzienlijk lager, er wordt namelijk bij een drukverschil van 10 Pa het luchtverlies bepaald... Omdat op de testkast van SHR ook luchtverliezen gemeten kunnen worden bij hele lage drukverschillen, zijn ook aansluitnaden met dichtingsmaterialen of bouwdelen te testen op hun luchtdoorlatendheid of wel luchtdichtheid.

Garantie
De leverancier van het afdichtingsproduct en/of het bouwdeel is meestal opdrachtgever voor de test. Deze is ook aanwezig bij de testen en kan ook de testopstelling bouwen. En als zo vaak kan op de laboratoriumschaal die SHR biedt een gewenst resultaat behaald worden. Dit biedt echter geen zekerheid in de praktijk, daarvoor wordt ook de uitvoerbaarheid van een oplossing mee gewogen. De laboratoriumtest is het beginpunt van garantie op gewenst resultaat, niet het eindpunt. 

De testkast in Wageningen is groot om aanzienlijke geveldelen of elementen te beoordelen maar hier kunnen complete gebouwen getest worden. Hiervoor is een blowerdoortest mogelijk in de praktijk en is het te testen gebouw feitelijk ‘de kast’. SHR beschikt ook over een Blowerdoor. De test is uiteindelijk ‘the proof in eating the pudding’ en daarmee bij een negatief resultaat mosterd na de maaltijd. Test dus zelf op voorhand de prestaties en de uitvoerbaarheid van een product!

Ton Berlee

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (4)

Reageren
 • 17.03.2017 - 09:47 uur | Jaap Van den Bosch

  Is luchtdichtheid altijd wel zo luchtdicht geeft de kop van het artikel aan.
  Nee, dat is niet altijd zo, en dat heeft ook deels te maken met welke luchtdichtheid in de EPC is ingevoerd.
  Uiteindelijk is die luchtdichtheid onderverdeelt in 3 klasse, klasse 1 is basis, klasse 2 een verbeterde versie, en klasse 3 is uitstekend, en die hebben alle drie geheel andere luchtdichtheid waarde.
  En aangezien alle drie deze klasse legaal zijn, mits je eindwaarde in de EPC maar voldoet, kan die luchtdichtheid uiteindelijk voor een zelfde type woning geheel verschillend zijn, en moet je die luchtdichtheid enigszins genuanceerd bekijken, en dat hiermee op de markt ondergrenzen de norm gaan worden ja dat gevaar is hiermee aanwezig.

 • Ton Berlee
  10.03.2017 - 15:38 uur | Ton Berlee

  Dank voor de reacties. Ik zal in een vervolgartikel ingaan op de vraag waar op te letten c.q. waar het fout kan gaan. (en dus in de praktijk ook fout gaat)

  Ton Berlee

 • 09.03.2017 - 09:52 uur | Kees Tomberg

  Veel aanbieders met veel producten gezien op de bouwbeurs.
  Jammer dat erg veel aanbieders een verkeerd advies geven mbt luchtdicht bouwen.
  Men kiest vaak voor een goedkope oplossing voor korte duur.

 • 09.03.2017 - 09:30 uur | Edwin Bommezij

  Kun je wat voorbeelden noemen (zonder namen misschien) van producten die wel of juist niet de testen doorstonden? Wat dan de problemen waren en welke oplossingen er zijn gevonden?