Het Bouwbesluit 2012: Wat is er veranderd in 2015?

Expertartikelen | 3859 keer bekeken
Het Bouwbesluit 2012: Wat is er veranderd in 2015?

Sinds de invoering van het Bouwbesluit op 1 april 2012 zijn al veel reparaties en wijzigingen doorgevoerd. De jongste wijziging heeft met name gevolgen voor de particuliere bouwer. 

Wilt u een woning zonder badkamer? Of juist een badkamer in uw slaapkamer? Het kan! Wilt u keuze uit wel of geen buitenberging? Als particulieren zijn bergingen niet meer voorgeschreven, dus u heeft een keuze. Voor daglicht, plafondhoogten en trappen gelden zeer minimale eisen die minstens gelijk zijn aan de voorschriften bestaande bouw.

Deze veranderingen gelden voor de particuliere bouwers en niet voor projectontwikkelaars of ontwikkelende aannemers voor seriematige woningbouw. Voor hen blijven de eisen voor nieuwbouw van kracht, zoals ventilatie- en EPC-eisen en milieuprestatieberekeningen.

Eenvoudiger zelf bouwen
Deze wijzigingen zijn door Minister Blok ingevoerd met het idee dat particulieren eenvoudiger zelf een nieuw huis kunnen bouwen. De winst zit in de vrijheid die particulieren krijgen bij het ontwerpen van een eigen huis. Geen belemmerende eisen van het Bouwbesluit meer, voor zover de eisen voor bruikbaarheid een belemmering waren. Deze vereenvoudiging is een eerste aanzet tot het definitieve schrappen van bruikbaarheidseisen met de komst van de Omgevingswet.

Lees ook: Meer creativiteit door versoepelen bouwbesluit

Maar laten we niet te vroeg juichen. Ondanks de succesvolle pilots in drie gemeenten die met de crisis- en herstelwet pilots hebben meegedaan, zal het bouwen van woningen pas echt eenvoudiger worden als bestemmingsplannen flexibeler worden en gemeenten de welstandseisen meer gaan loslaten.

Een overzicht van de meest in de oog springende veranderingen. Sinds 1 juli 2015 zijn de volgende voorschriften niet meer van toepassing op het bouwen van een huis voor particulier eigendom:

 • Afdeling 4.3. Badruimte, nieuwbouw
 • Afdeling 4.4. Bereikbaarheid en toegankelijkheid, nieuwbouw
 • Afdeling 4.5. Buitenberging, nieuwbouw
 • Afdeling 4.6. Buitenruimte, nieuwbouw 
 • Artikel   6.10 Aansluiting op het distributienet voor elektriciteit, gas, en warmte

Bij het bouwen van een huis voor particuliere eigendom zijn de volgende voorschriften wel van toepassing maar gelden niet de eisen voor nieuwbouw maar bestaande bouw:

 • Afdeling 2.3 Vloerafscheiding
 • Afdeling 4.7 Opstelplaatsen
 • Afdeling 2.4 Overbrugging van hoogteverschillen
 • Afdeling 2.5 Trap
 • Afdeling 2.6 Hellingbaan
 • Afdeling 3.11 Daglicht
 • Afdeling 4.1 Verblijfsgebied en verblijfsruimte
 • Afdeling 4.2 Toiletruimte

Studentenwoningen
Naast specifieke voorschriften voor de zelfbouwers (woonfunctie voor particulier eigendom) heeft minister Blok het bouwen van nieuwe studentenwoningen ook makkelijker gemaakt. Door een aantal voorschriften voor studenthuisvesting te schrappen moet het voor investeerders eenvoudiger en aantrekkelijker om nieuwe studenthuisvesting te realiseren. Sinds 1 juli 2015 heeft het Bouwbesluit 2012 een nieuwe sub-gebruiksfunctie voor studenthuisvesting, een woonfunctie voor studenten. Zo wordt de verplichting van een balkon en fietsenhok geschrapt. En gaat de eis voor de minimale oppervlakte van een (studenten)woning van 18 m2 naar 15 m2. Ook de (interne) geluidwering van gangen naar een aangrenzende woning is niet meer van toepassing. Er gelden voor studentenwoningen specifieke voorschriften voor buitenbergingen en buitenruimten. 

Toegankelijkheid gebouwen gehandicapten
In samenspraak met organisaties van gehandicapten wordt de toegankelijkheid van nieuwe gebouwen met een publieksfunctie verbeterd. Daarvoor volgt een aanscherping van eisen. Zo hoort de hoofdingang sinds 1 juli 2015 altijd rolstoeltoegankelijk te zijn. Voor de ruimte binnen in zo’n gebouw moet voortaan 80% toegankelijk zijn, voor winkels wordt dat 60%. Waar deze eisen technisch niet mogelijk zijn blijft de huidige eis van 40% gelden. Denk aan een voetbalstadion, bioscoop of theater.

De hierboven genoemde veranderingen betreffen slechts een fractie van alle veranderingen.

Voor de actuele versie van het Bouwbesluit 2012 kijkt u op: www.wetten.overheid.nl.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (7)

Reageren
 • Henry de Roo
  07.01.2016 - 13:41 uur | Henry de Roo

  Ik begrijp wat u zegt, maar het Bouwbesluit kenmerkt zich niet door hyperlink-en. Uw reactie maakt wel dat ik de redactie van dit platform ga vragen om betreffende link + zinsnede in bovenstaande artikel te plaatsen. Evenals een toevoeging met de wijzigingen die per 24/11/2015 zijn ingevoerd.

 • Frits Overdijk
  07.01.2016 - 13:37 uur | Frits Overdijk

  @ Henry de Roo.
  Hartelijk dank voor uw snelle reactie en de verwijzing naar artikel 1.12a, hadden ze in het Bouwbesluit bij de betreffende afdelingen die verwijzing ook maar doorgevoerd (middels een hyperlink naar art 1.12a)

 • Henry de Roo
  07.01.2016 - 13:22 uur | Henry de Roo

  Hallo heer Overdijk, u ziet waarschijnlijk artikel 1.12a over het hoofd, dat is toegevoegd sinds 1/7/2015.

 • Frits Overdijk
  07.01.2016 - 12:58 uur | Frits Overdijk

  Afdeling 3.11 Daglicht, Bouwbesluit 2012
  Wanneer ik kijk naar afdeling 3.11, artikel 3.78 Bouwbesluit 2012 (besluit 12 november 2015, Stb. 2015, 425) zijn de leden 1, 2 en 3 van toepassing voor een woonfunctie (nieuwbouw). Binnen de voornoemde leden en de daarbij aanwezige 'Nota van Toelichting' is geen specifiek voorschrift opgenomen dat voorschrijft dat bij een 'woonfunctie voor particulieren nieuwbouw' volstaan kan worden van de voorschriften voor bestaande bouw (opp. 0,50 m2). Mocht ik iets over het hoofd gezien hebben dan lees ik dat graag. Wellicht dat het voorgestelde voorschrift binnen afdeling 3.11 bij de wijziging van Bouwbesluit 2012 (van 1 juli 2015) niet is vastgesteld. Mocht iemand de reden weten waarom dit niet is meegenomen in Bouwbesluit 2012, laat het dan even weten.

 • antoon Hilhorst
  15.10.2015 - 12:26 uur | antoon Hilhorst

  De minimale oppervlakte van een (studenten)woning van 18 m2 naar 15 m2. is wel gek we zijn toch geen kip met het bouwen van kippen hokken .
  Het moet naar 18 m2 x2 =36 m2 dat is al klein je wil toch geen chinees worden wij zijn groter dan hun .
  Moet je eens naar in Amerika kijken is woon huis de minimale oppervlakte

  Met de gedacht duurzaam energie besparing dikker muren dus de leef ruimt het zelfde houden moet de oppervlakte groter zijn .
  Isolatie is zomers niet te warm en winter geen koud in huis geluid Isolatie van de buren te horen .
  Dat wordt altijd vergeten ook in de nieuw bouw komt dat te veel voor de koude brug in spel is
  In Nederland is het land van beton blokken dozen te harde materialen gebruikt waar het geluid niet gedempt wordt .
  En mooi voorbeeld is klapt maar in je handen zo hard mogelijk de galm kom je te gemoed dat is fout dus de goedkoopst test .
  het huis lucht dicht geen tocht in huis om deze dingen in een te maken heb je meer ruimt nodig na renovatie of nieuwbouw

  Ik woon ook in zon huis

 • Jaap van den Bosch
  09.10.2015 - 09:39 uur | Jaap van den Bosch

  Wilt u een woning zonder badkamer staat er in het begin van dit artikel, is dit een vraag voor de gemiddelde normaal functionerende burger, of voor een paar gestoorde vraag ik me dan af, en een douche in je slaapkamer, waar staat nu in de huidige regelgeving dat dit niet zou mogen?
  Voor de normaal denkende mens die de middelen heeft om zelf een woning te bouwen zullen vele van deze geschrapte of vereenvoudigde eisen van geen enkele waarde zijn.
  Grosso modo zijn deze eisen uit afdeling 4 van het bouwbesluit absolute bodemeisen, particulieren uit de vrije markt gaan hier nagenoeg altijd (ruim) over heen, want wie wil nu een badkamer van minder als 1,6 m2, en een toilet van minder als 1,2 m2?
  Heb meer het idee dat VVD wil scoren met hun principe van vrijheid om iets zelf te kunnen bepalen, op zich een goed idee, alleen op een situatie toegepast waarbij het geen effect zal scoren voor de normaal denkende mens.

 • jan van Santen
  08.10.2015 - 15:00 uur | jan van Santen

  De regelgeving wordt simpel en eenvoudig uitgelegd.