Groendaken: De meerwaarde en juiste dakbedekking

Ondernemerstips | 2042 keer bekeken
Groendaken: De meerwaarde en juiste dakbedekking

Groendaken kleuren het stadsbeeld in Nederland langzamerhand steeds groener. Een groendak – vaak een laag van vetplantjes en andere begroeiing - zorgt niet alleen voor een fraai stadsgezicht, maar brengt ook veel andere voordelen met zich mee.

Niet elk dak is geschikt voor het aanleggen van een groendak. Het heeft een waterdichte en wortelbestendige ondergrond nodig. Bitumen en PVC zijn minder geschikt en kunnen worden vervangen door bijvoorbeeld EPDM.

Bescherming
Hier bovenop komt het beschermvlies, wat zorgt voor de bescherming van de dakbedekking. Voor de drainagelaag kan het beste worden gekozen voor vulkanisch gesteente, kleikorrels, kokosvezelmatten of minerale wol. Voor de fiterlaag kan turf of fijnkorrelig zand worden gebruikt. Synthetische materialen zijn glasvezels, polyester, nylon, polyethyleen en polypropyleen.

Lees ook: 9 keer creatief met zonnepanelen

De substraatlaag verankert de wortels van de begroeiing en bevat water, voedingsstoffen en zuurstof. De bovenste laag, de sedummixmatten, kunnen worden toegepast op alle vlakke, schuine en hellende daken tot 40 graden. Verder moet het dak bestand zijn tegen een extra belasting van 50 kg tot 110 kg per vierkante meter. Bij een hellingshoek van meer dan 40 graden zijn extra voorzieningen nodig om te vorkomen dat het substraat en de sedummatten wegschuiven.

Voordelen
Het aanleggen van een groendak heeft verschillende voordelen. De belangrijkste voordelen op een rijtje:

Bescherming dak- en gevelconstructie
Groendaken beschermen de schil van het gebouw tegen extreme weersomstandigheden en temperatuurschommelingen. Hierdoor kan de levensduur van de dakbedekking verdubbelen.

Betere warmtewering en geluidsisolatie
In de zomer werken groendaken als hitteschild en in de winter als bescherming tegen de kou. Dit kan zorgen voor aanzienlijke energiebesparing. Ook dragen groendaken bij aan het reduceren van trillingen en het absorberen van geluid.

Verbeteren leefomgeving
Mos en ander groen op de groendaken nemen CO2 en fijnstof op, waardoor de luchtkwaliteit verbetert. Ook biedt het groen ruimte aan diverse flora en fauna, wat een positieve uitwerking heeft op de (stedelijke) biodiversiteit.

Verbetering zonnepanelen rendement
Groendaken en zonnepanelen zijn een uitstekende combinatie. Het koelende effect van de begroeiing heeft namelijk een gunstige uitwerking op de panelen. Dit kan zorgen voor een rendementsverhoging van 5 procent. Ook wordt het verouderingsproces van het silicium in de panelen vertraagd, waardoor vermogensverlies pas na 10 jaar optreedt.

Grofweg is er een onderscheid te maken tussen twee soorten groendaken.

Extensieve groendaken
Deze zijn vooral begroeid met mossen, vetplanten en kruiden. De belasting van deze daken is gering, waardoor ze meestal geen aangepaste dakconstructie vergen en ook kunnen worden aangelegd bij bestaande gebouwen.

Intensieve groendaken
Deze worden ook wel daktuinen genoemd. De begroeiing bestaat in dit geval uit gras, kruiden, struiken of soms zelfs bomen. Dit vraagt om een extra sterke dakconstructie, aangezien het extra gewicht kan oplopen tot 900 kg per vierkante meter.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (2)

Reageren
 • Bas Zeën
  24.03.2015 - 11:30 uur | Bas Zeën

  Lekker korte uitleg van het groendak. Mis alleen de toegevoegde waarde als waterberging. Door de bufferfunctie van een groendak wordt het riool ontzien tijdens grote regenbuien.
  Wat betreft de Co2 opname door groene daken. Deze zou nog verhoogt kunnen worden door toepassing van greenSand. Beetje schaamteloze reclame uiting, maar samen kunnen we klimaatverandering bestrijden.

 • Luc Van Audenhaege
  19.03.2015 - 10:05 uur | Luc Van Audenhaege

  Het klopt helemaal niet dat bitumen dakbedekking niet geschikt is voor groendaken. Uit welke reglementering of tekst zou dat moeten blijken?
  Het is juist beter een 2-laagse bitumen dakbedekking te gebruiken welke minder kritisch is voor beschadigingen dan alle kunststof dakbedekkingen die maar 1 laags worden geplaatst. Bitumen kan ook volledig klevend worden geplaatst waardoor dat bij beschadiging het onderlopen van water minder verspreid gaat worden in de isolatie.