Gevelbehandeling 8: Het verschil tussen willen en kunnen

Expertartikelen | 1026 keer bekeken
Gevelbehandeling 8: Het verschil tussen willen en kunnen

Laat ik meteen maar met de deur in huis vallen; ik weet hoe ik een deur moet schilderen. Maar die keer dat ik het deed, zag je meteen dat ik het had gedaan. Van alle kanten is mij dan ook ontraden deze handeling ooit nog te herhalen. Het aantal keren dat ik met aandacht naar een schilder heb gekeken is niet te tellen. Onwillekeurig denk je dan, dat kan ik ook wel. Toch zijn mijn pogingen met de kwast jammerlijk mislukt. Het leek allemaal zo eenvoudig en toch maakte mijn kwast blijkbaar andere bewegingen dan die van de professionele schilder.

Gevelmaterialen

Waar praten we eigenlijk over als we het hebben over gevelbehandeling? Hoewel Nederland een echt baksteenland is, worden toch ook veel andere gevelmaterialen toegepast. Naast hout kunnen we hierbij denken aan beton, natuursteen, aluminium, staal, koper en kunststof. En al deze materialen hebben hun eigen specifieke eigenschappen. Neem nu eens aluminium. Waar praten we dan over? Hebben we het dan over gemoffeld aluminium, geanodiseerd aluminium of gewoon industriealuminium?

Ook staal is een verzamelnaam. We kennen onder meer gereedschapstaal, roestvast staal (en geen roestvrij staal) en Cortenstaal, wat ook bekend is onder de merknaam COR-TEN-staal. Deze laatste soort is niet uitgevonden door ene meneer Corten, maar de naam is een samenvoeging van COR (corrosion resistent: corrosiebestendig) en TEN (tensile strength: treksterkte) en is herkenbaar aan de specifieke, roestbruine kleur. Ik kom hier nog een keer op terug.

Baksteen

Kortom, momenteel kan er worden gekozen uit duizenden gevelmaterialen, waarbij in ons land het meest gebruik wordt gemaakt van baksteen. En al die duizenden soorten baksteen beschikken over hun specifieke eigenschappen. Niet alleen de porositeit kan enorm verschillen, maar ook de toegepaste kleisoorten verschillen voor wat betreft de samenstelling.

En praten we over verontreinigingen, hebben we het dan over verwering, omgevingsvervuiling of spuitbusterreur, ook wel graffiti genoemd. Welke reinigingsmiddelen staan ons ter beschikking, wat zijn de grondstoffen en op welke ondergronden kunnen/mogen we bepaalde producten wel en niet toepassen?

Onderhoud en bescherming

Alle bestaande gevelmaterialen zijn op enig moment toe aan reinigen/onderhoud dan wel bescherming. Hebben we het over baksteen, dan kan worden gekozen voor professioneel stralen, maar ook voor chemische reinigingsmiddelen. In het laatste geval is het verstandig te kiezen voor verdikte producten. Deze pasteuze producten doen hun werk daar waar het nodig is; aan de oppervlakte. Vloeibare producten hebben de vervelende eigenschap, samen met een deel van de vervuiling, in de gevel te trekken. Na verloop van tijd kunnen daardoor weer ongewenste vlekken ontstaan.

Zure en alkalische middelen
Voor het reinigen van baksteen kun je grofweg kiezen uit zure en alkalische middelen. Bij sommige zuur ingestelde producten is het belangrijk het glas te beschermen. Er bestaat namelijk de kans, dat het middel uitstekend werkt op de verweerde stenen, maar op het glas een etsende werking laat zien.

Alkalische middelen moeten de vervuiling verzepen en dat kost meer tijd. Toch zijn met deze middelen uitstekende resultaten te behalen. Als wordt gekozen voor een alkalisch product, kies dan voor een product op basis van kaliloog in plaats van natronloog. Natronloog kan namelijk weer vervelende bijverschijnselen veroorzaken. Het is belangrijk de voorgeschreven contacttijd in acht te nemen.

Lees ook: Als een gevelbehandelaar het verschil tussen koolzuur en zuurkool niet weet

Gebruik nooit zure middelen op natuursteen, kalkzandsteen en beton. Tevens is het belangrijk u op de hoogte te stellen van de milieuvoorschriften in de gemeente waarin wordt gewerkt.

Willen en kunnen 

Tegenwoordig bestaan er vaklieden die door middel van een veilige straalmethode fantastische resultaten kunnen laten zien. Bedenk wel, dat het hier niet gaat om heel veel vierkante meters in heel weinig tijd. De slogan ‘Tijd mag niets kosten en niets mag tijd kosten’ is niet bedoeld voor mensen die gaan voor de hoogst haalbare kwaliteit. Ga uitsluitend met professionals in zee. Te veel familieleden van Beun de Haas hebben in de loop der jaren bewezen dat ‘willen en kunnen’ niet hetzelfde is.

Henk Mulder

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren