​Gevelbehandeling 3: Begrijpen is beter dan onthouden

Expertartikelen | 812 keer bekeken
​Gevelbehandeling 3: Begrijpen is beter dan onthouden

‘Ons product is door TNO gekeurd,’ hoorde ik onlangs een enthousiaste verkoper opmerken. Of het product al dan niet voor de desbetreffende gevelbehandeling was goedgekeurd, vertelde hij er niet bij.

Een reinigingsproduct dat geschikt is voor aluminium, is niet per definitie geschikt voor zink. Gevelelementen bestaande uit zink vragen soms om een product waarin zich een aangepaste ‘inhibitor’ bevindt. Dat is een toevoeging aan het product die een vertragende werking heeft op het onderliggende materiaal, zodat geen aantasting dan wel schade ontstaat. Alleen de mededeling dat een product is gekeurd, zegt mij dus nog niets. Er bestaan verschillende misvattingen over de waarde van ‘keuren’. Neem bijvoorbeeld een keurmerk dat geen keurmerk is.

CE
Je kunt nauwelijks nog een product of apparaat kopen zonder de letters CE. Ten onrechte wordt dit als keurmerk gezien, terwijl we het hebben over een markering (Conformité Européenne). Veel bedrijven, verkopers, prominente en minder prominente mensen hoor je praten over het CE-keurmerk, waarbij de suggestie wordt gewekt, dat het product daarmee hoger op de kwaliteitslijst staat. Veel apparatuur uit China is getooid met de letters CE, alleen staan de C en E iets dichter bij elkaar. Maar de vorm van de letters is gelijk aan de Europese CE-markering. Anders gezegd: voor de oppervlakkige waarnemer is het verschil nauwelijks merkbaar. De Chinese CE-aanduiding staat voor China Export of China Electronics en heeft dus helemaal niets te maken met welke vorm van kwaliteit dan ook.

Woorden
Ooit las ik in een brochure de tekst: “Dit product bevat geen fluorwaterstofzuur maar waterstoffluoride.” Maar dat is dus het zelfde. Als er had gestaan: “Dit product bevat geen water maar H2O,” dan had de oplettende lezer wel aan de bel getrokken. Maar voor opdrachtgevers die het verschil niet weten tussen zuurkool en koolzuur kan het wel interessant overkomen. En de marketingwereld springt hier gretig op in. Er worden wondermiddelen aangeboden die desnoods kunnen bestaan uit vierkante cirkels en droog water. “Middelen die zijn gebaseerd op digitale technologie,” zo las ik onlangs nog. “Dit is een natuurproduct, dus veilig,” doet het ook goed. Een klaproos of papaver is ook een natuurproduct, maar er wordt wel opium, morfine en heroïne uit gewonnen. Hoe ‘veilig’ deze stoffen zijn, is inmiddels wel bekend. En de MAC-waarde is de Maximaal Aanvaarde Concentratie van een (schadelijke) stof en heeft niets te maken met de waarde van een Apple Mac-computer.

Salpeteruitslag
Regelmatig wordt bij nieuwbouwprojecten de term ‘salpeteruitslag’ gebruikt. Dit berust op een hardnekkig misverstand. Salpeter is de triviale naam voor een aantal salpeterzure metaalzouten (natrium-, calcium-, ammonium- en kaliumnitraat). Het wordt  gevormd tijdens het rottingsproces van organische stoffen. Hierbij kan worden gedacht aan oude grafkelders, beerputten en slecht ontworpen veestallen. Nogmaals: de term ‘salpeteruitslag’ is welhaast onuitroeibaar, maar laten we bedenken dat niet elke aroma Maggi is, niet elke margarine Blue Band en dus niet elke uitslag salpeteruitslag. Het zelf mengen van vloeistoffen om daarmee een beter/sterker middel te bereiden, moet sterk worden afgeraden.

‘Alchemist’
Een goedbedoelende gevelreiniger (laat ik hem Anton noemen) die niet beschikte over de benodigde kennis, heeft eens getracht z’n eigen wondersapje te produceren.

De klassieke zuur-basereactie tussen ammoniak en zoutzuur levert ammoniumchloride op, ook wel salmiak genoemd (NH+ HCl = NH4CL). En dat is precies wat Anton had gedaan. In zijn optiek konden twee sterke middelen alleen maar leiden tot een nog sterker middel. Hij had ammoniak en zoutzuur bij elkaar in een emmer gegoten. Het rookte stevig, het spetterde behoorlijk (hij had zelfs iets in z’n oog gekregen) en de emmer werd zelfs warm. Hij had er enkele weken behoorlijk last van gehad. Zonder het te weten had Anton dus salmiak, de basis voor drop, gemaakt.

Maar het reinigen van een sterk vervuilde gevel met salmiak leidde niet tot het gewenste resultaat. Anton heeft inmiddels een cursus gevolgd waarin hem wegwijs werd gemaakt in de wondere wereld van de chemie. Sterker nog, het bedrijf waar hij werkt, beschikt zelfs over een zogeheten Chemiekaartenboek (Uitgave Sdu, inmiddels al weer de 31e editie – 2016) waarin onder meer gegevens voor veilig werken met chemicaliën worden vermeld.

Koning
Men zegt wel eens dat in het land der blinden eenoog koning is, dus door iemand die weinig kan, toch als deskundig te beschouwen als de overigen nog minder kunnen. Maar om dan het licht in dat ene oog ook nog te verliezen door gebrek aan kennis en het gebruik van verkeerde/gevaarlijke middelen, is wel een heel trieste en onbedoelde ontwikkeling.

Wordt vervolgd.

 

Henk Mulder

Blijf altijd op de hoogte
Meld jezelf nu aan voor de RenovatieProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.


Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • Hans de Wit
    21.04.2016 - 08:53 uur | Hans de Wit

    Heeft u wel eens kennisgenomen van basaltvezel-staven om met metselwerk te versterken en of scheuren te repareren ? Ook worden de basaltvezel-staven wel gebruikt als spouwanker. Vooral toegepast bij het vervangen van spouwankers. Basaltvezel composites geleiden niet dus geen koudebruggen in de herstelde gevels.
    zie : www.vulkan-europe.com